Type Here to Get Search Results !

Патријарх јерусалимски Теофил подсетио на потребу очувања међурелигијског статуса кво у Светој земљи

Дана 29. децембра 2021. године у председничкој резиденцији у Јерусалиму одржан је традиционални пријем који је уочи Нове године приредио председник Израела за поглаваре и представнике хришћанских Цркава и заједница Свете земље.


Манифестацију је отворио председник Израела Исак Херцог који је хришћанима Свете земље пожелео срећну Нову годину и Божић. Том приликом наступио је и министарка унутрашњих послова Израела Аелет Шакед, која је посебно истакла значајан допринос верских заједница Свете земље у борби против свих видова агресије и манифестација верске нетрпељивости у друштву.

У име хришћана Свете земље говорио је Његово Блаженство Патријарх Светог града Јерусалима и целе Палестине Теофил III, који се захвалио председнику земље и начелнику Министарства унутрашњих послова на плодоносним напорима које улажу ради одржања мултикултуралног статуса Јерусалима и земље у целини. Његово Блаженство је такође истакао потребу за додатном подршком државе у супротстављању ултрадесничарским верским јеврејским заједницама, кршењу права хришћана и покушају да се наруши постојећи међурелигијски баланс у оквиру статуса кво.

Предстојатељ Јерусалимске Православне Цркве ове теме се такође дотакао на свечаној манифестацији одржаној дан раније уз учешће поглавара и представника хришћанске, муслиманске и јеврејске заједнице Јерусалима, коју је организовао градоначелник града поводом Нове године.

Како је напоменуо Његово Блаженство, у Јерусалиму се тренутно нико не прогони онако као што је то случај са хришћанма, и позвао власти да обрате велику пажњу на потребу очувања мултирелигијског, мултинационалног и мултикултуралног карактера града. Његово Блаженство Патријарх Теофил је истакао да Јерусалим за представнике три аврамске религије и данас остаје симбол мира усред невоља које обузимају људско друштво.

Он је такође изразио забринутост збпг тога што се још увек не може решити питање власништва три ходочасничке куће у близини Јафске капије у Јерусалимској Патријаршији. Као што је познато, власништво над овим зградама у хришћанској четврти Јерусалима неправедно оспоравају јеврејске радикалне јавне организације. У случају да зграде припадну радикалима, „ходочаснички пут“ по којем милиони хришћана иду сваке године до цркве Гроба Господњег може бити потпуно блокиран.

Патријарх Теофил је пожелео да време наде и радости, које са собом носи празник Рођења Христовог, буде такво за читав свет.

Поздрављајући учеснике пријема, градоначелник Моше Лион истакао је приврженост градских власти Јерусалима принципима слободе вероисповести и пожелео свим становницима Светог града мир и просперитет.


Извор: Мospat.ru