Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: Светосавље је наш аманет

 У четвртак 27. јануара, на дан кад се Српска Православна Црква молитвено се сјећа свог првог Архиепископа, светитеља Саве, богослужио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко - тузлански г. Фотије у Светосавском храму у Вршанима.


Домаћин, отац Лука, са мноштвом вјерног народа дочекао је свог архијереја а свечана звона су означила почетак Литургије.

На светој архијерејској Литургији Епископу Фотију су саслуживали протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, архијерејски намјесник бијељински; протонамјесник Предраг Гаврић, парох 1. парохије великообарске; протојереји-ставрофори Љубо Ђокић и Јово Јовић, свештеници у пензији и протођакон Лазар Илић.

Пун храм вјерног народа и дјечице која су дошла у храм да прославе свог заштитника и своју школску славу је најљепша слика овог дана.

По завршетку свете Литургије извршено је освећење новог парохијског дома, а затим је у литији учињен и трократни опход око храма.

Након повратка у храм освештан је и сломљен славски колач и освештано славско жито, те је као продужетак Литургије припремљена и трпеза љубави за све присутне. Кум црквене славе је био Благоје Поповић из Вршана са породицом.

Богослужењу и прослави Светог Саве у Вршанима је молитвено присуствовао и градоначелник Бијељине др Љубиша Петровић са сарадницима.

У 12 часова Преосвећни владика Фотије је отишао у Основну школу ''Стеван Немања'' подручно одјељење у Вршанима, која се налази одмах поред храма и тамо извршио освећење и ломљење славског колача и освештао славско жито са директором школе г. Лалом Перићем и запосленим особљем, те гостима који су дошли на школску славу. Кум школске славе ове године је Перица Стевић са породицом, такође из Вршана.

Епископ Фотије је истакао да је управо овакав распоред дана благословен, поготово на овај празник, да се прво ујутру дође у цркву, а затим и у школу и да је то најбољи начин да се обиљежи школска слава Свети Сава.


Извор: Епархија зворничко-тузланска