Type Here to Get Search Results !

Епископ Стефан свештенослужио у манастиру светог Стефана у Сланцима: Страдање нас води у Васкрсење


У недељу по празнику Рождества Христова - светих Богоотаца, 9. јануара 2022. године, када богослужбено прослављамо светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана у свештеној обитељи манастира Сланци надомак Београда.

Преосвећеном владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво  Архиепископије београдско-карловачке, уз молитвено учешће народа Божјег који се сабрао у по димензијама маленом храму, како би примио велике, вечне и непролазне небеске дарове са Трпезе Царства небеског коју Господ уготовљује на свакој Литургији. 

Евхаристијско сабрање предвођено Епископом ремезијанским Стефаном који носи име по данас прослављаном угоднику Божјем, одисало је великим торжеством и празничном радошћу, превасходно јер је у овај недељни дан, који је сам по себи велики и значајан као дан Господњи или мали Васкрс, прослављамо вишеструки празник: Црква Христова празнује спомен светих и праведних Богоотаца, односно најближих сродника Господа Христа по телу: спомен светог и праведног Јосифа Заручника, светог Цара и Пророка Давида и светог Јакова Брата Господња. Ове године заједно са овим споменом прослављамо и празник светог првомученика и архиђакона Стефана, угодника Божјег који је свима нама открио тајну свих светих мученика Христових, како су они могли да издрже страшне и неподношљиве муке без јаука, без суза и без страха, имајући потпуну веру у Господа свога.

После заамвоне молитве освештани су славски приноси - колач и кољиво, принесени у славу Тројединог Бога, а у част светог славног и добропобедног првомученика и архиђакона Стефана - небеског покровитеља Епископа ремезијанског Стефана.

На крају евхаристијског сабрања у манастирском конаку приређена је трпеза љубави, те настављена празнична радост која је извор и утемељење нашла у архијерејској Литургији. 


Извор: Телевизија Храм