Type Here to Get Search Results !

Епископ Дамаскин: Велики мученик и страдалник био је свети Стефан, и ми приносимо данас молитве њему да се он моли за нас

 

На празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, 27. децембра / 9. јануара, у Саборном храму у Новом Саду, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештеног братства Саборног храма и новосадских ђакона.

Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Дамаскин је верном народу честитао празник и поучио га о значају свих личности које се празнују на данашњи дан: Христових предака по телу – светих Богоотаца: пророка Давида, праведног Јосифа и Јакова брата Господњег; као и светог првомученика и архиђакона Стефана. Епископ Дамаскин је у беседи, поред осталог, рекао: „Данас прослављамо и првога мученика и архиђакона Стефана. Он је тај који је први, свесно и добровољно, дао свој живот за Господа и за благу вест Његову. Први је пострадао он – сматра се око годину дана после силаска Светог Духа на апостоле – а био је један од Јевреја који су долазили из јелинских области. Изабран је за првога ђакона – и зато кажемо да је архиђакон – јер је помагао апостолима. Често је улазио у расправе са Јудејима о томе ко је Христос и објашњавао им је да је Христос обећани Спаситељ света. Међутим, они који нису имали љубави у срцу своме нису могли да приме ту његову науку; оптужили су га да он руши Мојсијев закон и он је оптужен, осуђен и каменован. Али, видео је дивне ствари и рекао је: Ево, видим Сина Човечијега где седи са десне стране Бога. То говори, драга браћо и сестре, какво је виђење он имао, али говори нам о томе и каква виђења су остали и други мученици и после њега имали и како су могли да издрже те надљудске муке и напоре које су имали. Колика је била љубав његова – јер је имао срце испуњено Христом – видимо по томе када је страдао и када је рекао: Господе, не урачунај им ово у грех. Заиста, велики мученик и страдалник јесте био свети Стефан, и ми приносимо данас молитве њему да се он моли за нас у овај трећи дан по Божићу, који је посвећен управо њему – због те његове силне љубави коју је имао према Богу, да није зажалио ни живот свој који је дао за истину Божју.”

По завршетку свете Литургије, Преосвећени владика Дамаскин је честитао крсну славу свима који прослављају светог првомученика и архиђакона Стефана, и имендан свима који носе име првог мученика Цркве Христове.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке