Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије богослужио у Лелићу: Свети Стефан је посејао семе ране Цркве

Празник Светог првомученика и архиђакона Стефана свечано је обележен у задужбини Светог Владике Николаја. Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, старешине манастира Лелић игумана Георгија, умировљеног ваљевског пароха протојереја – ставрофора Љубисава Аџића, свештеника из епархија Нишке и Жичке, и појање Хора „Свети Владика Николај“ из Чачка, који често украшава богослужења у родном месту Новог Златоуста, чије су ране године архијерејске службе везане за њихов крај и седмоврату Жичу, прво седиште самосталне Српске Цркве.

У празничној проповеди Владика Исихије се осврнуо на догађаје који су претходили Рођењу Спаситеља и оне који су пратили Његов долазак на свет- јављање анђела Божјег Праведном Јосифу, који је својим смирењем учествовао у домостроју спасења. Врлинском човеку, који се ничим није истицао, већ је био смирени дрводеља, који се молио Богу и чувао чистоту Пресвете Богородице и, по речи анђела, одвео је са малим Христом у Египат и спасио од суровог цара Ирода.

Овде видимо да је Господ живео као обично дете и да је пројављивао скромност у свом детињству. Зато нам Свето јеванђеље не говори о Његовом детињству. То је било време у коме се Он формирао као сваки други човек – учио да говори, пише, ради кућне послове… Све оно што свако од нас мора да учи, јер тако је Он сам устројио, створивши нас као разумна бића, која морају годинама да се развијају да би у пуноти постали чланови своје врсте – рекао је Владика Исихије.

Господ Христос у себи носи у потпуности сједињене божанску и човечанску природу. Он је личност преко које смо сви призвану у заједницу са Богом. Постајемо Његова браћа и синови Божји, нагласио је Владика Исихије. По предању, у Египту је био и Јаков, брат Христов, који је такпђе имао улогу у подизању Богомладенца. У данашњем дану славимо и помен Светог архиђакона Стефана, првомученика за Христа Господа, који је сву своју младост, доброту, ревност и енергију уложио у проповедање и служење Господу Христу и Цркви Његовој и који је на страховит начин пострадао, казао је Владика Исихије.

Светом архиђакону Стефану су судили зато што је исповедао Исуса Христа као Месију и Сина Божјег и за то га осудили. Каменовали су светог човека који је у Цркви назван „првомучеником“. Страдала су и витлејемска деца, али код Светог Стефана је реч о првом свесном исповедању и страдању искучиво ради тога – појаснио је Владика Исихије историјски значај светитеља, кога бројни српски домови прослављају као свог заштитника и који је био заштитник светородне династије Немањића.

Попут Христа Господа, Свети Стефан се молио за своје мучитеље, да им Господ опрости, јер не знају шта чине.

Тиме је посејао семе ране Цркве и његовим страдањем Црква је почела да расте и хиљаде људи су примале реч Божју. Тако је било тада и остало до данас. Много људи страда зато што су хришћани, а Господ нас призива да, попут Светог Стефана, Пресвете Богородице и смиреног Јосифа, се трудимо да избегнемо зло, а ако нас страдање задеси да га трпимо у славу Божју – закључио је Владика Исихије.

На крају литургијског сабрања, он је честитао празник својим саслужитељима и народу који је у богослужењу молитвено учествовао, као и свима који Светог Стефана прослављају у својим домовима.


Извор: Епархија ваљевска