Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Свети Стефан је својим животом следио Христов пример

У овај празнични дан, када наша Света Црква молитвено прославља Свете Богооце и Светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Тројице у Краљеву. Преосвећеном Епископу саслуживали су: архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, старешина Храма Свете Тројице протонамесник Мирољуб Попадић, протојереј-ставрофор Јован Ђорем, јереји Мирослав Андрић, Радован Парезановић и Ивица Тадић, протођакон Милутин Балтић, ђакони Стефан Симић и Горан Вучковић.


Епископ Јустин се у својој архипастирској беседи осврнуо на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, говорећи о његовом животу, врлинама и избору у ђаконску службу, истичући да се Свети Стефан одликовао мудрошћу, неустрашивошћу и служењем ближњима. У наставку Епископ је рекао:

– Говорећи отворено, јер ми који смо у Истини немамо чега да се плашимо, нити да се уздржавамо да говоримо истину, он као да се обраћао Јудејима: Јесте ваш закон, ваша вера у истинитога Јахвеа много допринела народу, али то је само једна лествица у успињању ка нашему спасењу; долази Господ, долази Христос у коме се испуњује читав Стари завет, а Њиме почиње Нови савез или Нови завет у љубави. Књижевницима, фарисејима, законицима, али и свештеницима, није било мило да чују да постоји неки други Бог, иако су пророци много векова пре Христа говорили да ће се родити Христос. Они су то одбацивали и говорили: Не треба нама други Бог осим овога нашега, ми смо се у томе научили и нама не треба ништа друго.

Епископ Јустин је нагласио да је важно да знамо да је Свети Стефан својим животом следио Христов пример, и да је због тога био оклеветан и осуђен на мученичку смрт. Није тешко онима који имају власт и моћ да говоре такве речи на светога човека, па су на Синедриону донели одлуку да га смрћу уморе. Извели су га пред народ и народ га је каменовао, а он је пун Духа Светога говорио: Господе, прими дух мој; Не урачунај им ово у грех. То је реч правог и верног слуге.

На крају беседе Епископ Јустин је рекао:

– Пошто је данас велики дан и велика радост, а ми се још налазимо у благодатној сили Рођења Христовога, ја вас поздрављам великим хришћанским поздравом: Христос се роди!

У току Свете Литургије Епископ Јустин рукоположио је у свештени ђаконски чин дипломираног теолога Срђана Василијевића из Ариља.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач и освећено жито у славу и част Светог првомученика и архиђакона Стефана, који је крсна слава хора при Храму Свете Тројице у Краљеву.


Извор: Епархија жичка