Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: "Добротољубље" представља праву башту миомирисних духовних кринова


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, објавио је на свом званичном Инстаграм налогу радосну вест да је након првог тома, објављен и други том знаменитог дела под називом "Добротољубље" (φιλοκαλειν) на словеначком језику. У наставку доносимо речи Патријарха српског г. Порфирија: 


"Желео бих са вама да поделим једну радосну вест. Након издања првог тома Добротољубља (Филокалија) на словеначком језику у 2020. години, недавно је светлост дана угледао и други том, трудом и залагањем искусног преводилачког тима, на челу са г. Гораздом Коцијанчичем. Издање је свесрдно помогла и подржала Митрополија загребачко-љубљанска још док сам био Митрополит.

Промишљајући како на најбољи начин приближити словеначкој читалачкој публици аутентично духовно искуство и предање Православне Цркве, без двоумљења смо констатовали да је то Филокалија - антологија хришћанских аскетских класика, која ризничи пробране духовне поуке и сведочанства великих светих Отаца, аскета и мистика, репрезентативних горостаса опитног Jеванђеља, који су током хиљадугодишњег периода, од 4. до 15. столећа, заблистали лучом светлости, која није од овога света. Међу њима вреди, макар, поменути светог Антонија Великог, светог Макарија Великог, светог Исака Сирина и многе друге велике оце, подвижнике и Христове атлете, који су својим животом били "ходајућа Jеванђеља".

Зборник су крајем 18. века саставили свети Никодим Светогорац и Макарије Коринтски, по узору на пређашње антологије духовних поука. Зборник је тих година и први пут објављен на грчком језику у Венецији 1782. године. Недуго затим, Свети Пајсије Величковски преводи ово издање на словенски језик, да би, век касније, Свети Теофан Затворник га превео са словенског на руски језик. На српском језику Добротољубље се појавило почетком 90-их година у издању манастира Хиландара.

Овај зборник је прави дар и благослов за читалачку публику у Словенији и шире, и топла је препорука свима који владају словеначким језиком, не само хришћанима, већ и свима који су жедни духовне свежине, живе и проживљене аутентичне хришћанске речи и искуства.

Добротољубље представља праву башту миомирисних духовних кринова и плодова светоотачког опита тајне истинског живота. тј. духовне философије оних који љубе добро и врлину, и препознају у свему јединог Благог и Доброг."

Патријарх српски Порфирије

Рубрика