Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Да нас Господ утврди у покајању, искреном смирењу и искреном страху Господњем


У Четврту (Средопосну) недељу Часног поста, 3. априла 2022. године, која је посвећена успомени на Светог Јована Лествичника, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је литургијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Епископу су саслуживали зајечарски свештенослужитељи док је на литургијске прозбе одговарао црквени хор.


У својој беседи Епископ тимочки је настојао да укаже сабраним верницима на велики проблем са којим се сусрећу православни хришћани у току поста. Наиме, владика Иларион је приметио да се велика пажња поклања телесном посту, уздржавању од телесних ужитака, док се знатно мање пази на духовни пост, на уздржавање од лоших мисли, дела и осећања, те се тако хришћани и док посте препуштају двама великим гресима – оговарању и осуђивању.

Нека би нас Господ молитвама Светог Јована Лествичника утврдио у покајању, искреном смирењу и искреном страху Господњем и да не узимамо на себе оно што је до Бога живог а то је суд. Да се смиримо пред Богом, да умиримо свој горди ум који друге осуђује док себе оправдава и да са осећањем страха Господњег приступамо светом Причешћу и сада и у све наредне дане, закључио је Епископ Иларион.


Извор: Епархија тимочка