Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије поделио хуманитарну помоћ вишедетним породицама


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије заједно са Преосвећеним Епископом хвостанским г. Јустином, координатором добротворних и мисионарских активности Архиепископије београдско-карловачке и волонтерима, поделио је 2. априла 2022. године у магацину Верског добротворног старатељства у Земун Пољу више од девет тона помоћи у храни и хигијенским средствима за преко сто вишедетних породица.

-Ово је скромно што ми чинимо, али потрудићемо се, ако Бог да, да се мало боље организујемо и још значајније учествујемо у вашем подвигу подизања породице и васпитавања деце у складу са оним што су наше јеванђељске вредности, што су и вредности нашег народа, вредности које подразумевају жртву за друге, живот са другима и то у потпуној отворености за друге, што данас многи често не разумеју када размишљају и говоре о систему вредности које је Христос установио, поручио је Патријарх члановима вишедетних породица.

-Многи наш систем вредности дефинишу као нешто што је превазиђено, али у ствари оно што је неопходно сваком човеку и исто би требао да буде центар његовог живота јесте баш оно на шта нас Христос позива. Он врло једноставно каже: Љубав треба да ти буде смисао. Љубав подразумева заједницу, подразумева односе, општење међу људима, заједницу у којој је свако непоновљив, свако једнако вредан, свако са истим шансама, тј. свако са могућностима да оно што су његове способности доведе до максимума и ако се труди да то чини онда је свако једнако вредан без обзира како се зове и без обзира на коме се налази у једном друштву. Отуда и ми осећамо ваш труд и подвиг и обавезу свих нас, Цркве и свештеника, да учествујемо у ономе што је ваш подвиг, правац и пут који сте изабрали. Надам се да ће се наћи још људи који ће оваквим акцијама бити подстакнути да помогну, јер учествујући у радости нашег ближњег ми и сами задобијамо радост љубави, истакао је патријарх Порфирије.

Након поделе помоћи патријарх Порфирије је обишао, у пратњи владике Јустина, генералног секретара Верског добротворног старатељства јереја Владимира Марковића и великог добротвора Цркве г. Војислава Деспота, кухињу и магацин Верског добротворног старатељства, као и капелу у склопу комплекса коју ће г. Деспот уступити Цркви на сталну употребу.


Извор: Инфо-служба СПЦ / Телевизија Храм