Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом у Васкршњој поруци: Васкрс нас позива на помирење са Богом

Браћо и сестре,

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!


Из пуноће срца и душе честитамо Вам највећи празник наше ВЈЕРЕ и наше Православне Цркве – празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, - Васкрс!  Црквени пјесник назива га ПРАЗНИКОМ НАД ПРАЗНИЦИМА! Уистину, Васкрс је ИЗНАД свих празника и славље изнад свих славља. Ничим се не може мјерити величина, висина и дубина празника Васкрсења Исуса Христа.

Молимо се Богу, браћо и сестре и драги гледаоци,  да Васкрс дочекате и прославите у здрављу, срећи и духовном расположењу. Знамо и духом осјећамо колико смо сви оптерећени и напети свеукупном ситуацијом како  овдје код нас у БиХ-ни, тако исто и у читавом свијету. Знајући то у великој смо дилеми: да ли да Вам се уопште и обраћамо?, бојећи се притом да вас не разочарамо, или, не дао Бог, ову тешку ситуацију учинимо још тежом.  

Па, ипак, немамо право на ћутање! Ја сам, као некада пророк, позван да говорим! Нећемо вам говорити о мукама и тегобама са којима се носимо. Говорићемо вам о Васкрслом Господу нашем Исусу Христу и великом празнику Васкрсу. Зато вас позивамо  да за тренутак одбацимо од себе све тренутне бриге и проблеме овога свијета, и гледајмо на оно што је вјечно и непролазно, на оно што мољац не уништава, и што лопови не поткрадају.

И поред свих проблема са којима се суочавамо, браће и сестре, наше је да живимо и да се непрестано боримо са свим изазовима. Нема нико право да диже бијелу заставицу у знак предаје и одустајања од духовне борбе! Одвојио комадић нашег времена за Господа, за Његов празник, за нас саме и наше Христочежњиве душе и чујмо Господа који каже: не бојте се! Ја сам с' вама! Ја побједих свијет. Ако је Господ с' нама, а јесте, мрак и туга великог Петка, као и наши проблеми ништа су у односу на све оно што нам Господ дарује.   Из самог тропара празника чујмо три основне Христоваскрсне поруке, а оне су:

1да ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ!

2. да ХРИСТОС СМРЋУ СМРТ САТРА!  и

3. да  ОН ОНИМА КОЈИ БИШЕ У ГРОБОВИМА ЖИВОТ ДАРОВА!

Чувши ове христоваскрсне поруке,  човјек не може да остане равнодушан и нијем на исте. Ове поруке нису обичне вербалне фразе, већ поруке суштине нашег празника Васкрса. Дакле, онај исти Исус из Назарета, којег видјесмо пониженог испред Синедриона  и пред Понтијским Пилатом, онај исти Исус којег премлаћују римски војници и којег вуку јерусалимским улицама водећи Га ка Голготи, онај исти Христос којег гледасмо на Голготи распетог на крсту између двојице разбојника, гле, данас  у први дан седмице васкрсе из мртвих! Видимо Га васкрслог како се јавља женама мироносицама и својим ученицима! Видимо празан гроб гдје бјеше положено тијело његово!

Он, који прије седам дана узвикнуши: Лазаре, изађи напоље! васкрсе Лазара из Витаније; Он који позивом ''младићу, теби говорим устани!'' васкрсе сина удовице из Наина,  САМ ВАСКРСЕ из мртвих и разруши окове смрти и тамнога гроба.

Васкрсењу Христовом, БРАЋО И СЕСТРЕ, претходи његова побједа над смрћу. Драговољном смрћу на крсту Исус Христос – АГНЕЦ (Јагње) божије САТРА моћ и власт смрт, која је све држала у оковима! Смрт је сатрвена. Умјесто вјечне смрти која бијеше плата за гријех, Господ Исус Христос сатра смрт и показа се – побједитељем  узрочника смрти гријеха,  саме смрти и ђавола,  дарова ЖИВОТ  свима који бијаху у гробовима, прије свега Адаму и Еви, а потом и свима осталима.

Побједа Живота над смрћу, свјетлости над тамом, Истине над лажи, Добра над злом су основне поруке празника Васкрсења. Зато, не губимо наду у поменуте истине, али ни и у Онога Који Васкрсе, смрт сатра и Живот дарова - Исуса Христа.

Браћо и сестре,

Суштина празника над празницима је, како чусмо, сам ИСУС ХРИСТОС. Он постави Себе Васкрслога као Непоколобљиви Темељ свега Новог што Настаде и што Јесте под сводом небеским. Свети апостол Павле завршавајући расправу са непослушним и непокорним коринћанима констатује и каже:'' ..ако је ко у Христу, нова је твар, старо прође,  све ново постаде'' (2. Кор.5, 17). Како и чиме све ново постаде? Помирењем  са Богом! Св.ап. Павле то предивно  објашњава ријечима: ''све је од Бога, који помири нас са Собом кроз Исуса Христа, и који нам даде службу помирења, јер Бог бјеше у Христу који помири свијет са собом, не урачунавши им гријехе њихове, и метнувши у нас  ријеч помирења'' (2. Кор. 5,18-19) Ништа прече и узвишеније немамо, браћо и сестре, осим да се ИЗМИРИМО И ПОМИРИМО СА БОГОМ!

Васкрс нас, браћо и сестре, обавезује, с' једне стране, на крајње смирење пред Богом, али и на велику љубав према Богу, и исто тако љубав према ближњему, с' друге стране.

Сви наши проблеми и све невоље овог свијета плод су људских егоизама – личних и националних и перманентних непријатељстава,  прије свега, према Богу, а затим према човјеку, односно према људима и заједницама других и дргачијих, и човјечанству уопште. Не можемо а да не поменемо трагедију коју још као човјечанство имамо и трпимо, трагедију  кроз коју још пролазимо, а то је трагедија чудовишног  ковид-19. Вирус ковида-19 није никаква случајност, нити грешка добре природе,  коју нам Бог  даде, као веома добру,  већ дјело злих људи, оних злих виноградара из јеванђелске приче, и резултат њихове завјере против човјечанства, резултат дјеловања злих глобалиста, који су се сво вријеме трајања злог глобализма борили противу Бога, против Сина Његова и човјечанства, против божанске љубави према свијету и човјечанству.   Све оно што је божије, и што нам је Бог дао да управљамо са њим, глобалисти уништавају и кваре. Из приче о злим виноградарима Господ нам је открио ту њихову злоћу, али и казао који је и какав крај  злих виноградара.

Знајући то, опет понављамо и позивамо,  помиримо се и измиримо са Богом и са Васкрслим Исусом Христом!  Будимо синови и кћери васкрсења, Истине и Правде и Живота вјечнога. Славимо Христа васкрслога и кличимо

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!


                                                          

у Сарајеву,

20. април 2022. године


Извор: Митрополија дабробосанска