Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Човек не може да буде срећан у одвојености од Бога


Велики и дивни хришћански празник Благовести свечано и молитвено је прослављен у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи у четвртак 7. априла 2022. године. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, настојатеља манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јованa, настојатеља манастира Светих Козме и Дамјана у Воденој Пољани код Нове Вароши јеромонаха Матеја, пароха прибојског јереја Милорада Петровића и протођакона Ивана Савића.


Звучни запис беседе


Позивајући све верне на нарочиту радост коју овај дан собом носи Епископ Атанасије је рекао: – Данас са посебном пажњом и љубављу прослављамо Пресвету Богородицу, најсавршеније биће људско, Ону која најближе стоји Богу, Ону која је спојила Небо и земљу, која је родила Сина Божијега у телу, и тако, као човека, Га увела у наш живот, да Он који је Син Божији буде и син човечији.

– Човек не може да буде срећан у одвојености од Бога и бивало је оних који су дубље доживљавали тај бол одвојености и стремили ка Небу, ка заједници са Богом, али, биће које се успело највише приближити Богу јесте Пресвета Богородица.

– На данашњи празник, дивећи се Пресветој Богородици, и прослављајући Њу због Њених врлина, и због дела која је Она учинила у овоме свету, ми настојимо да и сами будемо слуге Божије. Као народ Божији треба да имамо поверење у то Божије промишљање о свету, да настојимо увек видети шта је Божија воља, стрпљиво чекајући на Његово делање, позвао је Епископ Атанасије присутне.

Након Свете Литургије Епископ Атанасије се испред храма обратио верном народу Божијем речима подршке у њиховој намери да одбране бањски извор лековите воде од плана приватног лица да је одведе на своје имање: – Поводом ове ваше узнемирености и ваших недоумица, желим да вам поручим да имате поверење у Бога и Цркву Његову. Не смемо никад заборавити да Бог промишља о свету Својим премудрим промислом. Можда се некад то не примећује и можда некад није убедљиво то што Бог у свом промислу допушта, али, Бог промишља за сигурно. Он је Спаситељ света и треба да имамо поверења у Њега као Промислитеља.

– Ми у нашим молитвама читамо и то да је Бог за спасење одредио покајање. Дакле, човек преиспита себе, погледа, прогледа, и види шта је шта, и може се поправити. Јако је важно да сви сачувамо ту веру да је могуће поправити се. Човек је призван, позван, да, и сам као појединац а и као друштво, себе увек унапређује, да поправља ствари, у и себи и около себе, у заједници. Сви заједно смо у пуноћи разума. Потпуно смо се посветили решавању питања које вас узнемирава и, ако Бог да, ствари ће се добро уређивати и решавати. Немојмо никога унапред одстрањивати и удаљавати, јер сви смо у једној заједници, сви припадамо једни другима.

– Сви заједно боримо се за бољи поредак. Борећи се за то нећемо себи дозволити никакве лоше емоције. Сачувајте мир и љубав и то ће вас укрепити и оснажити, позвао је Епископ Атанасије присутне становнике Прибојске Бање који су дошли да од свог Архипастира затраже помоћ и заштиту у решавању новонасталог проблема који изазива њихову озбиљну забринутост.


Извор: Епархија милешевска