Type Here to Get Search Results !

Празник Благовести прослављен у Врању

У навечерја празника Благовести, дана 06. априла 2022. године, Његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је празнично бденије у цркви Свеправославног центра "Преподобни Јустин ћелијски и врањски", у Врању, уз саслужење јереја Александра Милошевића, јереја Далибора Јовића и ђакона Миодрага Наумовића.


По завршетку бденија, у галерији Свеправославног центра и родне куће Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског у част празника Благовести приређен је пригодан програм са рециталом и духовним песмама , у реализацији ученика веронауке из Основне школе "Вук Караџић" и Средње медицинске школе "Др Изабел Емсли Хатон" из Врања. Програму је присуствовала и директорка медицинске школе госпођа Гордана Јовановић.  

На радосни празник Благовести, 07. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице, у Врању, уз саслужење свештенослужитеља града Врања.

По прочитаном одељку из Јеванђеља, поучном беседом обратио се протојереј-ставрофор Александар Јовановић.

На крају Литургије, Епископ Пахомије се обратио поучном и укрепљујућом беседом, говорећи о значају Благовести у домостроју спасења људскога, као и о знаменитом Врањанцу, нашем Светом ави Јустину.

У цркви при Свеправославном центру "Преподобни Јустин ћелијски и врањски", Свету Литургију је служио јереј Далибор Јовић. На крају Литургије извршено је благосиљање славских дарова и резање славског колача које је припремила Јустинова омладина, секција при Свеправославном друштву "Преподобни Јустин ћелијски и врањски". 

Молитвама и посредништвом нашег заступника пред престолом Господа Сведржитеља - Преподобног Јустина ћелијског и врањског, на празнични дан рођења и упокојења истог, благодат Духа Светога сабрала је верни народ, како у Саборном храму, тако и у цркви при Свеправославном центру "Преподобни Јустин ћелијски и врањски".


Извор: Епархија врањска