Type Here to Get Search Results !

Свети Симеон Дајбабски – слава манастира Дајбабе, богослужио Митрополит Јоаникије


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник преподобног Симеона Дајбабског, Свету литургију пређеосвећених дарова у манастиру Дајбабе код Подгорице поводом ктиторске славе ове светиње.


Звучни запис беседе


По заамвоној молитви благосиљан је и пререзан славски колач.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је рекао да житије Светог Симеона свједочи да је он на овај свијет дошао од Бога послат, јер је од своје најраније младости кренуо путем Господњим и њиме ишао цијелога свога живота.

“Надахнут примјерима првих подвижника који су живјели у пештерама, и у Кијево-печерској лаври и у свим старим светињама, и он је овдје открио једну древну пештеру. гдје су се очигледно у давна времена подвизавали Божји угодници. Заиста је то дивно и чудесно како је он повезао овај свети манастир са Кијевом тако да овај свети манастир по много чему, иако у малом, подсјећа на велику Кијево-печерску лавру гдје почива преко стотину, а ко зна колико заправо кијево-печерских светих”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Свети Симеон још за вријеме свога земаљскога живота поштован као свети човјек и молитвени заступник пред престолом Божјим од свих који су овдје долазили и њему се обраћали.

“Најљепше свједочанство о старцу Симеону, већ познатом духовнику оставио је један нови подвижник и његов наследник по духу, преподобни Јустин Ћелијски, који га је посјетио овдје тридесетих година прошлога вијека. Он је говорио да су лице Светога Симеона, његова мудрост и његова вјера заштита Црне Горе и љепота и слава града Цетиња и цијеле Црне Горе”. рекао је Владика Јоаникије.

Владика је нагласио да су свети Божји људи најљепши принос Господу.

“Наравно, тешко је, и немамо ту амбицију да испричамо све што се може рећи о подвизима Светога Симеона. Довољно је погледати на ову светињу. У то вријеме, када је било доста тешко радити, све се морало голим рукама радити. Можете онда замислити који је труд овдје уложио Свети Симеон. Имање које је од својих родитеља наслиједио продао је да би подигао овај манастир. И он је и ктитор и духовни покровитељ ове свете обитељи”.казао је Владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је рекао да се у Дајбабама из године у годину окупља све више и више народа.

“И видимо да се пројављује и преко овога светога сабора његова светост. Ми се увијек овдје окупљамо на његов спомен у току Часнога поста. А он је био најбољи и најсвјетлији примјер како треба постити и како се треба Богу молити. Он се постом и молитвом, и даноноћним трудовима, служењем Светих служби Божјих успињао духовним лествицама. И он сам и његов живот били су поучни за све оне који су гледали на њега и на његове трудове. Није морао ништа да говори. А кад је говорио, говорио је кратко, али мудро. Његова ријеч је била засољена сољу Божије мудрости и духовнога искуства”, бесједио је Митрополит Јоаникије.

Госпођу Јоану Бациалу из Атине, која је много помогла обнову дајбабске светиње и изградњу новог манастирског конака, Митрополит Јоаникије је одликовао орденом спомена на стогодишњицу мучеништва Светог цара Николаја II и царске породице.


Извор: Митрополија црногорско-приморска