Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Сви постојимо, живимо и стварамо искључиво вољом Божијом


”Ево слушкиње Божије, нека буде по вољи Твојој” - у тим речима испуњава се целокупна димензија послушности. Црква функционише на тај начин да је све подређено послушности, благослову и свему ономе што нас на неки начин усмерава ка Христу, што је део уског пута нашега животнога подвига. - рекао је Епископ Херувим.


На Благовести, 07. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим богослужио је у храму посвећеном Светом Благовештењу Пресвете Богородице у Вери.

Епископу Херувиму саслуживали су архимандрит Герман Богојевић, (Епархија канадска), протојереј-ставрофор Чедо Лукић, архијерејски намесник боровски, протојереј-ставрофор Милован Влаовић, други парох даљски, јереј Милош Кузмановић, парох верански и ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу.

У својој архипастирској беседи Епископ Херувим поучавао је о значају празника Благовести, о послушности Пресвете Богородице као узору послушности за све хришћане.

-У име Оца и Сина и Светога Духа. Нека буде на здравље и на спасење Света Литургија која нас је сабрала на данашњи велики празник Благовести. Данас прославаљамо догађај када је Пресветој Богородици благом речју речено да ће зачети Сина, Спаситеља рода људскога. Данашњем тропар како објављује да данас почиње спасење роду људском. То је та суштина која нам се даје кроз данашњи празник и која нам се открива, Бог долази у овај свет да би спасио род људски. Бог долази да би људски род избавио од робовања ђаволу, да би га избавио од робовања греху. Човек кроз Тајну спасења, кроз Тајну Рођења која нам се данас благовестила може да има пуноћу живота у вечности и да окуси ту Тајну спасења. Тајна спасења је откривена у свим догађајима кроз које је Господ Бог и Спаситељ наш Исус Христос прошао. Послушност благослову који је Пресвета Богородица добила од Светог архангела Гаврила означава највећи и најдубљи вид послушности речју Божијој. Оци Цркве су тумачили овај догађај и поредили Пресвету Богородицу са Адамом и Евом, показујући тиме да је Евин пад у грех у Едему био одраз непослушности Богу и Божијем закону. Евина непослушност у Рају и узимање плода са Дрвета познања добра и зла одвело је род људски у пакао и у грех. С тим грехом се рађамо, а Светом Тајном крштења, улазећи у Цркву Божију задобијамо пуноћу, сапиремо тај грех и добијамо пуноћу живота.

У Тајни Благовести, када Пресвета Богородица добија благослов да ће зачети без мужа, да ће родити Сина Спаситеља нашега Господа Исуса Христа, видимо оличење послушности речи Божијој и служењу Цркви Божијој. ”Ево слушкиње Божије, нека буде по вољи Твојој” - у тим речима испуњава се целокупна димензија послушности. Црква функционише на тај начин да је све подређено послушности, благослову и свему ономе што нас на неки начин усмерава ка Христу, што је део уског пута нашега животнога подвига. Требамо увек да служимо Цркви Божијој, непорочно, да служимо увек у љубави, да служимо у послушности и разумевању. Сви постојимо, живимо и стварамо искључиво вољом Божијом. Да нема Божије воље не би било данас ни рода људског. Али Бог воли човека, Бог човека никада неће заборавити. Колика је брига Божија о човеку видимо у данашњем празнику, Христос долази у овај свет узима људску природу да би је обожио. Без обзира на наше падове, грехове и сва искушења кроз која пролазимо Бог нам даје да увек можемо обновити заједницу. Кроз Тајну покајања и литургијску заједницу на којој смо данас окусили Тајну Живота .

Лепо је данас бити овде, видети народ и дечицу, доста деце и народа се и причестило, што је Тајна Живота којој нас води и данашњи празник. Требамо све да подредимо вољи Божијој, да подредимо и данашње славље вољи Божијој и слави Божијој. Да све буде благословено, прво долазимо у цркву Божију, помолимо се Господу и узмемо Дарове Живота вечнога и онда у своме дому наставља светковање данашњег дана.

Заиста је велика радост и жртва свих вас овде, показујете да је Црква Божија на првом месту. Овде показујемо наш идентитет и припадност Царству Небеском. Уколико немамо љубави не можемо ни ходити овим светом пуним искушења које нас одвлаче од Бога.

Нека сте благословени, нека су благословене ваше породице, ваши најмилији. Желим вам да празник вашега села прославите у духу љубави и милости Божије, нека вас Господ са висине Свога Станишта благослови. Да будете људи љубави и послушности, да увек следите вољу Божију. Живели, срећни и благословени били! Амин.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска