Type Here to Get Search Results !

Епископ Сава: Захваљујући Светом Кирилу и Методију молимо се на свом језику

Захваљујући Светом Кирилу и Методију, захваљујући њиховим ученицима, у нашем народу Светом Сави који је наставио тај пут и ту нит, све до наших новијих учитеља и светитеља до Светог Јустина и Светог Николаја, наш народ се обраћа Богу и моли се Богу на свом језику, али чита и свештене књиге и разумева тајну живота у Христу, јер како је могуће живети нешто, ако то не разумемо - рекао је Епископ Сава на Светој Литургији у цркви Светог Кирила и Методија, 24. маја 2022.године.

На празник Светих Кирила и Методија, 24. маја, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Светих Кирила и Методија у београдском насељу Јајинци. Поводом храмовне славе, на крају свете Литругије освештани су славски дарови.

Након Свете Литургије, у својој беседи, преносећи благослове и честитке поводом храмовне славе Његове Светости Епископ Сава је истакао да су Свети Кирило и Методије схватили колики је значај дара језика и да су они  били добри познаваоци Речи Божије, Светог писма и словенских и многих других језика и као такви били су способни да проповедају Словенима веру и додао да њихов плод допире до нас данас, јер су они били пример образовања и живота и у Цркви су названи словенски апостоли. Захваљујући њима, њиховим наследницима, у нашем народу Светом Сави, до Светог Јустина и наш народ  се обраћа Богу на нашем језику и закључио је да реч Божију слушамо и разумемо да бисмо њоме живели. Узор треба да нам буду светитељи Божији и они нас руководе ка Христу, ка Царству небеском.


Извор: Телевизија Храм