Type Here to Get Search Results !

Владика Атанасије: Ваша Светости, са Вама знамо да смо сигурно на светосавском Христовом јеванђељском путу

-Ваша Светости, ми у Епархији милешевској већ смо препознали да Ви идете путем Светог Саве, да тај пут још више крчите и осигуравате. Ви сте Патријарх који не само да води своје стадо и руководи, него га и предводите. Са Вама знамо да смо сигурно на светосавском Христовом јеванђељском путу, истакао је Епископ милешевски г. Атанасије у поздравном слову Патријарху српском г. Порфирију.

Ваша Светости, добродошли у Епархију милешевску. Дошли сте у Епархију која је већ дала тројцу патријараха који су постали и светитељи, који се моле пред престолом Божјим за род људски. Наш простор посебно се поноси свјатјејшим патријархом Макаријем, који је био ревнитељ канонског устројства Српске Православне Цркве, ревнитељ и обновитељ, затим, светим патријархом Гаврилом Рајићем који је сличан њему и он је потекао из села Штипково код Нове Вароши, по подвигу сличан патријарху Макарију који је духовни син управо овог манастира и по многима био је и игуман неко време у овом манастиру. Патријарх Гаврило је мученичком смрћу посведочио је своје дело у Јевнађељу. Епархија милешевска се можда још и више поноси ликом и делом патријарха Варнаве који је син ове епархије и непосредно изданак пљеваљске црквене заједнице.

Ваша Светости, ми у Епархији милешевској већ смо препознали да Ви идете путем Светог Саве, да тај пут још више крчите и осигуравате. Дозволите нам да се изразимо слободно и да кажемо наш утисак. Ви сте Патријарх који не само да води своје стадо и руководи, него га и предводите. Није исто водити и предводити. Може се водити на разне начине. Може и седећи, упућивањем, то могу и многи који сами не иду тим путем. Међутим, ви јеванђељски водите и предводите, а то нама даје мир и сигурност. Са Вама знамо да смо сигурно на светосавском Христовом јеванђељском путу, а то је благослов за цео овај простор и шире, да кажемо за човечанство. Зато благодаримо Богу што нас је данас благословио Вашим присуством. Знамо да ћемо бити обогаћени и ојачани сви. Ево, већ можете видети да смо овде сви присутни, поред сестринства манастира Милешеве, које непрестано у овом светом храму узноси молитве Богу. Овде је присутно сво свештенство и монаштво Епархије милешевске и са ширег подручја. Овде су присутни сви ресори државе, представници градских општина, министарстава, овде смо сви заједно и сви смо радосни.

Епархија милешевска се одликује највише својом светињом, светошћу живота својих припадника и подвижника. Овај простор на који сте дошли, ја само подсећам ради присутних, освећен је присуством Светог Сава, његовим светим моштима које су управо у овој светој обитељи боравиле 360 година, све до оног времена када су потегнуте одавде насилно, па понесене на Врачар београдски да би тамо биле спаљене. Хвала Богу, манастир Милешева чува руку Светог Саве, манастир Милешева чува и друге успомене, видљиве материјалне, на Светог Саве. Ту је и штап Светог Саве, а манастир који такође припада Епархији милешевској, манастир Свете Тројце у Пљевљима, чува кивот у коме су лежале мошти Светог Саве. Светост која зрачи из православних хришћана оставила је материјални траг по целом простору. Ви ћете куда год се будете кретали ових дана, како сте планирали, у посети светосавским епархијама, видети поново да многи топоними у себи имају и реч светосавски. Сав простор до Херцеговине освећен је присуством духа и трага Светог Саве.

Ако ћемо говорити и подсећати да одлике овог простора, Епархије милешевске, онда би смо још посебно истакли да овде негујемо хришћански дух и мир и слогу коју су започели наши преци, тако да овде имао сагласност, хармонију живота свих религија, свих вера, свих народа. Ја бих рекао да за то највећу заслугу имају предводитељи Српске Православне Цркве, посебно у томе је запамћен свети патријарх Варнава. Ваша Светости, то је разлог, поред многих других, зашто су сви дошли да Вас сусретну, да изразе добродошлицу и да се радују гледајући Вас. Ми их све такође поздрављамо и захваљујемо што су дошли да буду са нама у овај радосни дан. Ваша Светости, ми се данас радујемо особито томе што смо сви у могућности поред примања Вашег патријарашког благослова да чујемо и Вашу реч пастирску и да будемо њоме обогаћени и охрабрени да наставимо јеванђељским путем. Ваша Светости, благословите!


Извор: Инфо-служба СПЦ