Type Here to Get Search Results !

Призренска богословија прославила славу; богослужили владике Теодосије и Кирило


У Призрену је данас прослављена слава Богословије, празник Светих равноапостолних Кирила и Методија, известила је за Радио Слово љубве Оливера Радић, новинар и професор из Ораховца. Литургију су, у Храму Светог Ђорђа, служили Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије и Владика буеносаирески и јужноцентрално-амерички Кирило, са свештеницима из епархије. Обележавању славе Призренске богословије присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић.


Прилог Радија Слово љубве - Беседа Епископа Теодосија

Прилог Радија Слово љубве - Беседа Епископа Кирила


Владика Теодосије је говорио о опстанку наше свете Цркве на просторима Косова и Метохије и страдању наших светиња: “Многи су мислили да је и страдање Богословије – крај, али, то је тек почетак, почетак обновљене Богословије и нашег присуства у овом граду. Господ је и нама дао силу васкрсења – обнове. И данас овде нисмо сами. Посетили су нас свештенослужитељи из више епархија наше Цркве…”

Епископ Кирило је, између осталог, казао да наша Богословија слави Свете Кирила и Методија више од 150 година, и да је то значајан перииод, али мањи него ових 1150 година: “Међутим, у сваком случају, благодарни смо и благодаримо у лицу Владике Теодосија, његових професора, његових ученика, свим тим генерацијама православних хришћана који су сачували ту Богословију, кроз тај период њеног трајања, казао је Владика и додао да “ова генерација живи у тешком једном периоду, да кажемо вавилонског ропства ових наших територија.“


Извор: Митрополија црногорско-приморска