Type Here to Get Search Results !

Одржан научни скуп "Перспективе примењене теологије у савременом добу"

Под насловом „Перспективе примењене теологије у савременом добу“, а у организацији Универзитета у Источном Сарајеву и Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча, одржан је 27. и 28. маја 2022. године реномирани научни скуп у просторијама ове високошколске установе Српске Православне Цркве,


Учешће је узело једанаест истакнутих излагача у шест сесија.

Након отпеваног васкршњег тропара, поздравним словом свим присутним се обратио протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, ванредни професор на катедри за Свето Писмо и декан Богословског факултета, изражавајући топлу и домаћинску добродошлицу свим учесницима и посетиоцима скупа. Након тога, уследила су излагања учесника према распореду за први дан скупа. Прва сесија, под насловом „Литургијска теорија и пракса данас“, одржана је под модераторством доц. др Бошка Ерића (Православни богословски факултет УИС), a први излагач је био проф. др Здравко Пено (Православни богословски факултет УИС), који је говорио о приношењу Дарова и тајни рода виноградарског (Мт 26,29). По завршеном излагању професора Здравка Пена, излагање на тему „Симболизам и реализам у литургијском богословљу Атанасија Јевтића“ одржао је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша (Православни богословски факултет УИС).

Након врло ефективне и плодотворне дискусије уследила је друга сесија под насловом „Црквено-канонски поредак и савремено државно уређење“, којом је модерирао доц. др Ведран Голијанин (Православни богословски факултет УИС). У оквиру ове сесије, своја излагања су имали проф. др Станка Стјепановић (Правни факултет УИС) на тему „Враћање одузете црквене имовине“ и проф. др Саша Шољевић (Православни богословски факултет УИС), који је излагао на тему „Актуелност Законоправила Светог Саве“.

Трећу, уједно и последњу сесију за први дан скупа, под насловом „Нове форме и тековине црквене уметности“,  коју је модерирао доц. др Бошко Ерић (Православни богословски факултет УИС), отворио је мр Љубиша Костић (Српска Православна Богословија Светих Кирила и Методија Ниш), који се научном скупу представио занимљивом темом – „The Matrix: Постоји ли стварност? Религијско – философски елементи холивудског блокбастера“. Након плодотворне дискусије присутних учесника и посјетиоца успешно је завршен први дан скупа.

Други дан скупа почео је представљањем књига у издаваштву Православног богословског факултета Фоча, који наставља да опскрбљује шири аудиторијум изузетно богатим и надасве квалитетним садржајем из области богословља и духовног делања. Потом је започета четврта сесија под насловом „Савремене перспективе Православне педагогије“, чији је модератор био протојереј-ставрофор  проф. др Дарко Ђого (Православни богословски факултет УИС), а излагачи проф. др Биљана Сладоје Бошњак (Филозофски факултет УИС), која је говорила о православним аспектима породичне педагогије, а затим протојереј-ставрофор проф. др Владимир Ступар (Православни богословски факултет УИС) - о педагогији молитве и преображају човека у Цркви.

На петој сесији, која је носила наслов „Хришћанство и савремена психологија“, а одржана је после дискусије, научној јавности представили су се проф. др Бојана Маринковић (Филозофски факултет УИС), која је говорила на тему „Улога капацитета за ментализацију у формирању представе о Богу“, те проф. др Наташа Костић (Филозофски факултет УИС) и проф. др Сњежана Станар (Философски факултет УИС) са темом „Религијски идентитет као аспект социјалног идентитета“.

Последњу шесту сесију, која је носила наслов „Проблеми савременог Црквеног живота“, модерирао је протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша (Православни богословски факултет УИС). Излагачи су били протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого (Православни богословски факултет УИС) на тему „Постоји ли данас пентархија? Црквени и правни идентитет, наративи, моћ“, те доц. др Ведран Голијанин (Православни богословски факултет УИС) на тему „Пастирско богословље између традиционализма и стварности“.

Захваливши се свим учесницима и посетиоцима скупа, који су својим питањима, коментарима и сугестијама поспешили развој и достигнућа скупа, уважени декан  протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић затворио је научни скуп исказавши задовљство нивоом на којем је скуп одржан. Овом приликом је најавио и да ће факултет издати зборник радова са овог научног скупа. Одржавање научних скупова постаје традиција у раду Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча, те тако потврђује и додатно подиже реноме и квалитет ове једине високошколске установе Српске Православне Цркве у Републици Српској.


Извор: ПБФ "Свети Василије Острошки" у Фочи