Type Here to Get Search Results !

Петогодишњи парастос епископу Лукијану у Даљу


На празник Светог Кирила и Методија, 24. маја 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим угостио је у Даљу браћу архијереје аустралијско-новозеландског г. Силуана и хумског г. Јована.


Њихова Преосвештенства служили су Свету архијерејску Литургију у Светодимитријевском храму у Даљу уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Влаовића, другог пароха даљског, протојереја Марка Шукунде и Немање Клајића, службеника ЕУО, јереја Драгана Сердара, пароха боровског, ћакона СтеванаСировљевића и ђакона Војислава Николића, ђакона придворне капеле Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу и ђакон Предраг Јелић из Даља.

По одслуженој Литургији Архијереји су служили парастос блажене успомене епископу Лукијану поводом петогодишњице његовог упокојења.

Епископ Херувим заблагодарио је браћи архијерејима што су својом посетом улепшали данашњи празник, беседивши после тога о кирилометодијевском предању и важности јединства у Цркви.

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Браћо архијереји, часни оци, који сте узели учешћа у Светом Богослужењу на дан Светог Кирила и Методија, у нашем прелепом храму у Даљу. Сабрали смо се, на првом месту, да прославимо име Божије, да служимо Службу Божију и да одслужимо петогодишњи парастос блажене успомене епископу Лукијану.

Радујем се што сам данас радост данашњег дана могао да поделим са својом браћом архијерејима. Захваљујем се Епископу аустралијско-новозеландском Силуану, човеку дубоке вере који на петом континенту проповеда Реч Јеванђеља. Његова се реч далеко чује и у овим тешким тренуцима за целокупно човечанство, бранећи веру у овим околностима и проповедајући име Божије, сведочећи Христа распетога. У том духу сви требамо да се васпитавамо, да се непрестано распињемо једни за друге. Епископ Силуан успео је да победи околности у којима се налази, крепи народ који се тамо налази далеко од своје Отаџбине, далеко од своје матичне државе и свих нас. Сви смо били у молитви да он издржи та искушења и хвала Богу он је данас овде са нама у радости Свете Литургије. Исто тако, захвалио бих се драгом брату, Епископу хумском г. Јовану који је и дете ове епархије, човек кога сви добро знате, који је са епископом Лукијаном проводио дане и службовао као ђакон на овим просторима. Сада, по благослову Цркве Божије, проповеда реч Јеванђеља у Немачкој заједно са Епископом Григоријем. Заиста сам данас радостан, што смо се сабрали и Службом Божијом прославили дивне светитеље Свете словенске просветитеље и учитеље Ћирила и Методија. То су дивни проповедници речи Божије који нас уче и показују пут живота у Христу. Сведочећи Јеванђеље Христово можемо заиста чинити чуда, крштавати народе, људе враћати у Цркву Божију, препорађати бањом поновног рођења све оне који желе да чују Реч Божију. Они су заиста били светионици Цркве Православне, једне велике породице. Богу хвала, наш се Свјатјејши Патријарх, заједно са члановима Светог архијерејског синода, радује у Скопљу. Радује се радошћу исцељеног раскола, радошћу која лечи нашу Цркву и македонску Цркву. Вино и уље излечили су раскол. Хвала Богу, благоразумијем нашег Свјатјејшег Патријарха, и људи који су се потрудили да дође до залечења тог раскола, данас се радује васцело Православље. Широм васељене сви се радују данашњој Литургији у Скопљу. Пре тога имали смо Литургију у Београду када је делегација из Македонске Православне Цркве дошла и када смо служили Свету Службу Божију показујући тиме јединство. Показали смо тиме да смо Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква и даје јединство суштина бића Цркве. Ако нема јединства, нема ни благослова, ни благодати Светога Духа. Саборност и јединство су круна црквеног живота и теологије саме Цркве. Целокупна црквена јерархија треба да дише таквим духом. Требамо живети у духу саборности и јединства. То су нас учили и Свети Кирило и Методије. Требамо бити сабрани око своје Свете Цркве као извора свога постојања. Црква проповеда реч вечну, која сабира и позива душе у заједницу љубави и милости Божије.

Захвалио бих се браћи архијерејима што су данас овде са нама, породици покојног владике Лукијана који су са нама узели учешћа у молитви, благоверном свештенству наше епархије, нажалост због парохијских обавеза нису сви могли да дођу. Верујем да смо сви у својим молитвама данас Бога молили да његова душа буде тамо где одбеже сваки бол, туга и уздисање. Нека сте сви благословени! Замолио бих Владику Јована да вам се обрати и да вас поздрави.

Епископ Јован обратио се домаћину и сабранима речима благодарности и братске љубави:

-Драги Владико, домаћине, оче и брате Херувиме, драги Владико Силуане, драга браћо свештеници, драги ђакони, драги сродници Владике Лукијана, Иване, Снежо, Милице, Јоване, и сви ви који сте сведоци љубави блажене успомене епископа Лукијана, желим пре свега да вас поздравим поздравом истине која је последња истина о свету и човеку, а то је истина Христовог Васкрсења: Христос Васкрсе! Да Христос није васкрсао из мртвих, као што знамо и због тога се на овом месту и окупљамо, ни ми данас не бисмо били на овом свештеном месту. Да Христос није васкрсао из мртвих ми не би имали наду у то да ће и наши животи, и животи свих оних који су се пре нас преселили у вечност, васркснути из мртвих. Ми се сећамо свих оних који су наши претходници, сродници, пријатељи, и свих оних који су се упокојили у Господу, јер њихови животи истовремено представљају и наше животе. Живот Христов представља живот наш јер је Господ благоизволео да за нас пострада, да васкрсне из мртвих и да Светлошћу Христовог Васкрсења обасја читаву васељену. Том истом светлошћу искрено верујем и надам се Господ чува и сачуваће љубав блажене успомене нашег драгог епископа Лукијана, али и љубав свих нас. Јер је љубав једино што ће, како каже Апостол Павле, на крају остати. Када језици буду замукнули, када пророштва буду испуњена и када сва знања буду била превазиђена свеопштим смислом који нам Господ даје, тада ће на крају остати једина чиста љубав. Односно, љубав ће бити оно у чему и са чим ћемо у Васкрслом Господу сви пребивати. Хвала вам још једном од срца, драги Владико Херувиме, на љубазном позиву, на љубави и гостопримству и хвала свима вама који сте се данас сабрали у овом Светом храму, да се помолимо Господу и да прославимо Његово Свето име, да одслужимо парастос нашем драгом и вољеном владици Лукијану. Христос Воскресе!


Своју љубав и захвалност на сабране излио је и Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан:

-Ево да не буде да Владика са петог континента није ништа рекао, много је лепих речи, али пре свега овај осећај најбоље описује тренутак у којем се налазимо. Неизмерна благодарност домаћину, Епископу Херувиму, брату и саапостолу овде међу вама њему повереном народу и његовим оцима и Епископу Јовану који саапостолствује са Владиком Григоријем у просторима Немачке где је наш народ у расејању, родбини блаженопочившег епископа Лукијана и свима вама светосавцима, христоносцима наше светосавске Српске Цркве. Ви се борите да очувате своју веру, јер вера је та која осмишљава наш живот и моја молитва и молитва свих нас овде сабраних је да се одржимо у тој нашој вери отаца. Ма где били, на петом континенту, овде у Даљу или у Немачкој, на било ком месту, када имамо Христову веру онда имамо целога Христа, истину Његову, победу, снагу и утеху Његову. Њоме корачамо кроз овај свет. Зато сам неизмерно благодаран на позиву нашег драгог и вољеног Епископа Херувима, нашега домаћина, и желим да честитам њему и свештенству и свима вама, на овој велелепној љубави коју чините, да се настави дело великих претходника, великог архијереја Лукијана. Да се украшава, обнављају светиње и душе људске на овим богоспасаваним просторима. Зато честитам Владици, био сам овде пре пет или шест година и сећам се како су почели радови. Заиста сте за кратко време успели да умијете, да преобразите овај простор, и биће то све лепше. То не бисте могли учинити да нисте имали онај корен љубави према својој вери и свему ономе што наша вера носи са собом: њене храмове, њена богослужења, њену традицију. Нека је благословен овај данашњи дан, преносим вам поздраве и љубав народа петог континента. Нека Господ увек буде посреди нас. Амин!


Извор: Епархија осечкопољска и барањска