Type Here to Get Search Results !

Прослава храмовне славе у Оџацима, богослужио Епископ Дамаскин


На дан када наша света Црква празнује спомен спаљивања моштију Светог Саве, 27. априла / 10. маја 2022. године, житељи Оџака свечано су прославили своју храмовну славу.


Молитвено сабрање започело је празничним бденијем које је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох бачкобрестовачки. На дан празника, свету Литургију је служио протопрезвитер Душан Ђукић, архијерејски намесник суботички, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

У својој беседи после прочитаног јеванђелског одељка, прота Душан је указао на значај и улогу Светог Саве, истакавши велику љубав коју је светитељ поседовао, одупирући се свим недаћама и искушењима са вером и надом на Васкрсење и живот вечни.

После заамвоне молитве, извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним парохијанима, ктиторима и приложницама храма у Оџацима.

Празнично вечерње богослужење је било нарочито свечано због молитвеног присуства Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Дамаскина и многобројног свештенства Епархије бачке. По одслуженом вечерњем богослужењу, Епископ мохачки је благословио славске дарове, а потом је пренео благослове Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и честитао славу житељима Оџака. Обраћајући се сабраном народу, владика Дамаскин је истакао значај Васкрсења Христовог, као и то да је безгранична и безусловна љубав оно што би требало да је одлика сваког хришћанина, а да све то можемо препознати у житију Светог Саве.

Потом су ученици Основне школе „Бранко Радичевићˮ из Оџака извели кратак рецитал са песмама које су наши песници посветили личности и подвигу Светог Саве.

Овогодишњи црквени кум, Константин Николић са породицом, предао је залог кумства за следећу годину господину Дејану Томановићу. По завршетку славских богослужења приређене су трпезе љубави.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке