Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Живот у Цркви јесте стално приближавање Пресветој Тројици


У недељу Свих Светих, у народу познату као Бела недеља, коју мештани села Адрана надомак Краљева прослављају као сеоску славу, десила се велика радост – Епископ Јустин је освештао темељ Храма Свих Светих. Велики број мештана је присуствовао овом догађају, као и начелник Рашког управног округа г. Небојша Симовић, градоначелник Краљева г. Предраг Терзић, многи представници локалне самоуправе и предузетници.

Након чина освећења темеља служена је Света Архијерејска Литургија на којој су Његовом Преосвештенству саслуживали Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, протојереј Миломир Радић, протонамесник Мирољуб Попадић, јереј Мирослав Андрић, протођакон Милутин Балтић, ђакони Стефан Симић и Милан Попадић.

По читању Светог Јеванђеља, Преосвештени Владика Јустин се обратио свима сабранима беседом и пренео благослов из Манастира Црна Река где су положене мошти Светог Петра Коришког, великог светитеља и чудотворца. Осврнувши се на данашњи празник, нагласио је да је то плод Духа Светога, а плод Духа Светога јесте и Црква, јер је Црква саздана Духом Светим. Господ је пре Вазнесења сабрао Апостоле и рекао им да ће измолити Духа Светога да сиђе са Висине, а они да оду у Јерусалим и дочекају тај тренутак који је и дошао. Добили су Силу са Висине и обукли се у благодат Божију.

– Живот наш у Цркви јесте стално приближавање Пресветој Тројици а некада, по нашој слабости, и удаљавање. Задатак и циљ јесте да се непрекидно приближавамо Пресветој Тројици тако што ћемо држати заповести Божије. Свету је потребна помоћ Божија и Божијих светитеља, јер свет постоји због освећења“, рекао је Владика.

На позив Преосвећеног да са страхом Божјом и вером приступе, ученици ОШ “Драган Маринковић“ из Адрана у сарадњи са њиховим наставником Верске наставе Петром Ђерковићем и већина верног народа су пришли Светој Чаши и примили Свето Тело и Крв Христову. По заамвоној молитви је уследило и сечење славског колача.

Културно-уметничко друштво “Моравац“ из Адрана припремило је сплет игара, у којима су окупљени уживали.


Извор: Епархија жичка