Type Here to Get Search Results !

Свечано прослављен јубилеј Епископа стобијског г. Давида - 15. година архијерејске службе


У манастиру Успења Пресвете Богородице поред Скопља, 19. јуна 2022. године, служена је света архијерејска Литургија, којом је началствовао Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован, а саслуживали су Епископ брегалнички и Мјестобљуститељ битолски г. Марко, Епископ пакрачко-славонски г. Јован и Епископ стобијски и Мјестобљуститељ струмички г. Давид, те већи број свештенослужитеља из бројних епархија, известила је Православна Архиепископија охридска.

После прочитаног јеванђелског зачала, беседио је Епископ Јован, а на крају Литургије пригодно слово произнео је Митрополит Јован поводом јубилеја Епископа Давида - 15 година од архијерејске хиротоније.

Овим поводом одржан је пригодан програм који је водио глумац Томе Витанов, а о Епископу Давиду говорио је познати песник Бранко Цветкоски. Представљене су две књиге Епископа стобијског Давида „Уметност и откровење“ и „Изван граница“, које је ове 2022. год. објавила издавачка кућа „Макавеј“ из Скопља. О овим делима Владике Давида говорили су теолог Димитриос Статарас и Јанинка Невчева, музичар. У програму су такође наступили Ванчo и Маја Дамјански и Георги и Светлана Доневи (вокали и кавали).

У манастиру је потом за све присутне припремљена трпеза љубави.

* * *

Његово Преосвештенство Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид (Нинов) рођен је 27. јула 1972 год., у Скопљу. Прва сазнања о православној вери добио је од његове баке, која се касније замонашила и упокојила се као монахиња Теодосија.

Пре одласка у манастир био је уредник часописа за литературу, уметност и културу „Стремеж“ и радио је у редакцији за културу државне телевизије. Објавио је четири књиге стихова, а добитник је и награде „Студентски збор“ за најбољу дебитантску поетску књигу, те је заступан, на више језика, у више антологија поезије.

У манастир одлази 1995 године. Године 1996, као расофоран монах, рукоположен је за јерођакона. У велику схиму замонашен је 1997 год., и исте године рукоположен за јеромонаха. Из манастира покреће издавачку делатност и уређује периодику „Успение“.

После његовог приступања аутономној Охридској Архиепископији (11.01.2004 г.), заједно са Предстојатељем Цркве, Архиепископом охридским г.г. Јованом, и са осталим монасима и верницима, налази се под константним прогоном на верској основи, спровођеним од стране државних институција.

За викарног Епископа стобијског изабран је 2006 год., али због затварања Архиепископа охридског г.г. Јована, хиротонија у епископски чин извршена је 17. јуна 2007 године. Године 2008, постављен је за Администратора струмичке Епископије.

Извршава функцију првог секретара Светог Архијерејског Синода, уредник је званичне интернет странице Православне Охридске Архиепископије, као и периодике Архиепископије „Соборност”.

Завршио је средњу културолошку школу у Скопљу и студирао старогрчку и латинску филологију на Институту класичних студија при скопском универзитету.

Дипломирао је теологију на Теолошком факултету државног Аристотеловог универзитета у Солуну, Грчка.

Магистрирао (MTheol) је на истом факултету Аристотеловог универзитета, Одсек за догматику, историју философије и икуменску теологију.

Објавио је књиге: „Логиум (обраћања на недељне и празничне јеванђељске теме)“, „Кон познанието (белешке из догматике)“, „Човекот поет (збирка превода)“, „Секој крај, нов почеток (статије и колумне)“, „Времетворење (колумне)“, «Τέχνη και Αποκάλυψη».

Учествовао је на међународним симпосиумима и конференцијама.

Преводи богословске текстове са грчког језика.


Извор: Православна Охридска Архиепископија