Type Here to Get Search Results !

Презвитер Богдан Милић - нови клирик Митрополије аустралијско-новозеландске


У четвртак Педесетнице када се Православна Црква молитвено сећа Светог мученика Лукилијана и Светог царевића Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландске Господин Силуан служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Преноса Моштију Светог Оца Николаја у Лелићу и том приликом рукоположио у свештенички чин јереја, ђакона Богдана Милића. 



Епикопу је поред игумана ове свете обитељи оца Георгија саслуживао велики број свештеника, како из митрополије аустралијско-новозеландске, архиепископије београдско – карловачке, епархија жичке и ваљевске, тако и из сестринске нам јеладске цркве. Након прочитаног јеванђеља Епископ Силуан се обратио верном народу поуком о врлинском хришћанском животу и позивом на одрицање свега онога што нас удаљује од Бога. 

На крају свете литургије, Владика Силуан је заблагодарио надлежном архијереју Епископу ваљевском Господину Исихију за благослов да служи и рукоположи свога клирика у овој великој светињи Српске цркве. Владика је затим поучио и новорукоположеног свештеника Богдана, указавши му на значај свештеничке службе са речима да увек треба да иде испред повереног му народа, нарочито у тешким и временима пуним искушења и напада на цркву Божију, да их крепи, поучава и води путем Јеванђеља. „Када наиђу опасности и тешка времена, шта ради официр, да ли бежи и оставља своју војску? Не браћо и сестре, он стаје у први ред испред својих војника храбрећи их да не посустану, спреман да да ако је потребно и највећу жртву – свој живот за добро других.“ Такође, Епископ је указао на то да Православна Црква данас плови бурним морем, али да милошћу Божијом одолева свим искушењима и изазовима који наилазе на Њу.

После Свете Литургије, добротом игумана Георгија и братства манастира, уприличено је послужење у манастирској трпезарији где се окупљенима уз благослов Владике Силуана најпре обратио новорукоположени свештеник Богдан, а затим и протојереј-ставрофор Милић Драговић, старешина Цркве Светог апостола и јеванђелисте Марка у Ужицу.

Новом презвитеру Светосавске цркве на петом континенту честитамо рукоположење - Достојан!


Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска