Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Сретен Лазаревић у емисији "Врлинослов": Грех је промашај циља, а наш циљ је вечни загрљај са Богом

Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је протопрезвитер-ставрофор Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, прота Сретен је говорио о начинима превазилажења греха. 


Из уводног слова проте Сретена јасно нам је да је сваки грех промашај циља, а циљ нашега живота је сам Христос. Постоји једна изрека која гласи никтоже без грјеха токмо једин Бог (нико није без греха до самога Бога), а која значи да не постоји човек који је живео и који живи а да није сагрешио. Често се чује „нисам убио, нисам слагао, нисам украо“ и слично, што само показује да људи немају праву свест о томе шта је грех. Укратко, грех је сваки наш покрет, мисао, реч и дело које нас одваја од Бога и наноси зло свему и свима око нас, као и нама самима. 

Преподобни Јустин Ћелијски говорећи колико је грех страшан каже: „грех учињен води у смрт душе…Јер грех и није ништа друго него умирање душе“. Грех може да буде стање у коме се човек налази, и да би се човек извукао из њега потребно је покајање. За многе тумаче Еванђеља Христовог, речи јер се приближи Царство Небеско значе да се приближава Христос, и односе се и на Његов Други Долазак, а покајање је начин на који се припремамо да Га дочекамо. „Душа умире кроз грех, а васкрсава кроз покајање“, каже Преподобни Јустин Ћелијски.

У оквиру овонедељног издања емисије "Врлинослов", протопрезвитер-ставрофор Сретен Лазаревић дао је одговор на питање да ли смо сви грешни, и поред осталог рекао: На постоји човек без греха, али постоје људи који су престали да греше. Досегнути и успети се на лествицу врлинскога живота и доћи до тога да човек престане да греши, није лако, али је могуће. Човек греши, али није одбачен од Бога, тако и ми не требамо да одбацујемо једни друге.