Type Here to Get Search Results !

Верска настава у лозничким школама - сарадничка настава

Верска настава у ОШ ,, Вук Караџић“ Лозници кроз сарадничку наставу више школа и интегративне пројекте у школској 2022/23. години


Као и претходних година, и ове школске године испитивали смо и усавршавали методичке могућности верске наставе у савременом окружењу и као део школског система, а све у складу са прописаним наставним планом и програмом и могућностима како би задовољили потребе свих полазника да добију трајна знања кроз активно учење на самим часовима и то на занимљив начин и у складу са индивидуалним карактеристикама сваког ученика. Диференцирана настава подразумева темељно планирање наставног процеса а тимски рад различитих наставника је напожељнији модел. Тако се интегративна настава показала као савршена и за верску наставу јер кроз интердисциплинарни приступ даје ту могућност сваком ученику да кроз активно учешће усвоји трајна знања без великог напора а кроз сарадничку наставу са другим школама и здраву компетитивну атмосферу подстиче вршњачко учење као савршен модел провере и проширивања усвојених знања.


Активно учење


На следећим примерима, наставним јединицама које су у саставу плана и програма учења, видећемо примере активног учења кроз различите видове наставе.


Вера без дела је мртва, програм 1. година 


Пример сарадничке интегративне наставе основаца и средњошколаца. Циљ је приближити наставну јединицу ,,Вера без дела је мртва“ кроз утврђивање градива употребом веб-алата и енигматике као занимљивим видом наставе где ће ученици кроз игровне активности и групни рад заједнички долазити до решења а час ћемо завршити трпезом љубави-дегустацијом посне пите-укључујемо у интегративну наставу и посластичарство. Средњошколсци су били у прилици да се повежу са ученицима основне школе који су у Тиму за пројектне активности и да виде како могу наставу учинити занимљивом увођењем вршњачког учења и вршњачких едукатора. Ови ученици су задужени и за техничку подршку око сликања и снимања активности на угледном часу. Вероучитељ дели ученике у три групе и кроз једну добру компетитивну атмосферу и сарадњу у оквиру мешовите групе, ученици стичу трајна знања кроз задовољство у настави. Реализатори су вероучитељи о.Јован Секулић и ђакон Бранко Митрић у сарадњи са професорком енглеског језика и педагошком саветницом Сањом Симић де Граф и професорком посластићарства Дејаном Лазаревић. 

Припрему са материјалом,  реализацијом и прилозима са овог часа можете погледати ОВДЕ


Празници и Евхаристијски поглед на свет 


Ова два часа су пример активног учења кроз употребу веб-алата а чији су реализатори вероучитељ о.Јован Секулић  и професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф.

Припрему са материјалом,  реализацијом и прилозима са овог часа можете погледати овде:

Припрема - Празници 

Припрема - Евхаристијски поглед на свет


Припрема Васељенски сабори, програм 6. разред 


Пример активног вршњачког учења кроз сарадничку наставу двеју школа и два вероучитеља укључивањем вршњачких едукатора-предавача. Реализатори су вероучитељи о.Сретен Тадић и о.Јован Секулић.

Припрему са материјалом,  реализацијом и прилозима са овог часа можете погледати ОВДЕ


Црква као литургијска заједница, програм 1. година 


Пример спиралне наставе кроз активно учење и сарадничку наставу гимназијалаца и основаца. Вероучитељица Драгана Деспотовић у сарадњи са педагошком саветницом Сањом Симић де Граф реализује интегративан час сарадничке наставе старијих основаца седмог и осмог разреда и гимназијалаца прве године, узимајући у обзир да је наставна јединица везана за литургијску заједницу и парохију, где би смо на једном дивном примеру показале како функционише заједница под кровом једне мале парохије у учионици. Основци гостују гимназијалцима на часу и се на занимљив начин обрађују ову тему кроз едукативне квизове где се надмећу основци и гимназијалци како би били мотивисани да покажу што веће знање, а са друге стране  да на пригодним местима једни другима помажу.

Припрему са материјалом,  реализацијом и прилозима са овог часа можете погледати ОВДЕ.


Свети Сава - угледни час 

 

Угледни час интегративне наставе веронауке, историје и опште културе као пример спиралне наставе кроз активног учење и сарадњу средње економске школе и основне школе. Вероучитељи основне и средње школе о.Јован Секулић и ђакон Бранко Митрић у сарадњи са педагошком саветницом Сањом Симић де Граф реализују интегративан час сарадничке наставе старијих основаца осмог разреда и ученика прве године средње економске школе у сусрет Савиндану. Разматрајући оквир уклапања наставних тема и јединица, а имајући увиду да је овај дан веома значајан за идентитет нашег народа уопште, одлучују се за овакав час где бисмо на једном примеру показали како можемо кроз активно учење на часу и добро осмишљеним активностима рационализовати процес учења и учинити га ефикасним а да ученици осете задовољство у настави. Основци гостују средњошколцима на часу и обрађују ову тему кроз едукативне квизове Основци су донели паное које су претходно израдили на тему Светог Саве који су постављени на видљива места како би деловали мотивишуће. Клупе се организују тако да се састављају по две клупе и праве три групе а столице су поређанеоко тих састављених клупа да би ученици у оквиру група сарађивали. Остатак клупа је организован у облику латиничног слова U резервисан за посетиоце часа и публику. Педагошка саветница управља интерактивном презентацијом коју је осмислила док два вероучитеља као најкомпетентнији у овој теми објашњавају, дају упутства, помажу ученицима и процењују њихов рад. На почетку часа ученици раде иницијални онлајн мини-квиз колико знају о Светом Сави, а затим следи програмирана настава и активно учење, да би на крају опет имали завршни тест као процену стечених знања на часу. Гости на часу су професори историје, грађанског, биологије, италијанског и енглеског језика.

Припрему са материјалом,  реализацијом и прилозима са овог часа можете погледати ОВДЕ


Свето писмо, програм 1. година 


Поводом Међународног дана матерњег језика, савршено се уклопила једна наставна тема која је у склопу плана и програма верске наставе и обрађује се више часова-Подела Светог писма. Пример интегративне спиралне наставе кроз активно учење и сарадњничку наставу гимназијалаца и основаца уз укључење сарадње са Библијским културним центром. Материјал који су осмислили педагошка саветница Сања Симић де Граф и вероучитељ који је председник БКЦ Јован Благојевић је заправо један систематичан приказ Светог писма на једном месту уз објашњења и едукативне квизове како би ученици могли што боље да разумеју и да ефикасно науче карактеристике ове најважније и најпревођеније књиге на свету. Вероучитељи гимназије Драгана Деспотовић и основне школе о. Јован Секулић у сарадњи са педагошком саветницом реализују интегративан час сарадничке наставе Тима за пројекте у настави старијих основаца и гимназијалаца прве године. Основци гостују гимназијалцима на часу и сви су подељени у четири групе да кроз једну компетитивну атмосферу и сарадњу дођу до трајних знања.

Припрему са материјалом,  реализацијом и прилозима са овог часа можете погледати ОВДЕ


Верска настава кроз сарадничку ваннаставну активност гимназијалаца и основаца 


Угледни час вероучитеља о, Јована Секулић и Драгане Деспотовић и педагошке саветнице  Сање Симић де Граф реализован као ваннаставна активност у кабинету за верску наставу ОШ ,,Вук Караџић” кроз квиз такмичење четири мешовите групе  основаца и средњошколаца, како бисмо мотивисали ученике на сарадњу и да уче једни од других. Први део квиза састојао се од утврђивања градива из верске наставе  док је други део квиза био препознавање икона на српском и енглеском језику. После квиза уследило је послужење и пригодни дарови за које су се несебичним трудом и љубављу постарали  вероучитељ и његова супруга.

Материјал са часа са прилозима можете видети ОВДЕ.


Тематски пројекти

Европски дан језика 


Европски дан језика обележава се у нашој школи интегративно кроз све предмете а верска настава сваке године даје свој допринос и у обележавању овог значајног датума. Ове школске 2022/23. У оквиру верске наставе, чији су реализатори вероучитељица Драгана Деспотовић и педагошка саветница Сања Симић де Граф, реализоване су следеће активности:

-Ученички пројекат - Преводи Светог писма кроз историју 

Ученици седмог разреда, чланови секције за пројекте и интегративну наставу урадили су прилог о преводу светог писма кроз историју. Као извор знања послужила им је истоимена књига протођакона Радомира Ракића. Прилог можете погледати ОВДЕ.

-Радионичарска интегративна настава језика и веронауке (Излагање продуката рада);

-Господњи и Богородични празници са тропарима и кондацима на енглеском и српском језику са илустрацијама 

Ученице школске секције за пројектну и интегративну наставу урадиле су илустрације, тропаре и кондаке Господњих и Богородичних празника на енглеском и српском језику - ВИДЕО ПРИЛОГ.

-Учимо иконе на енглеском и српском 

Угледни час су реализовале вероучитељица и педагошка саветница уз присуство директора школе. Ученици су на основу интерактивног квиза имали задатак да погоде икону на српском и енглеском језику. Иконе квиз на енглеском и српском.

- Дигитални материјал о празницима са укрштеницама и решењима.

-Тропар празника на енглеском.

- Сараднички пројекат наставника језика и вероучитеља 

Вероучитељи православног катихизиса и исламске веронауке из два града и две школе заједно са својим ученицима у сарадњи са професоркама српског, италијанског и енглеског језика уче позајмљенице кроз сарадњу две школе-Митровачке гимназије и ОШ ,,Вук Караџић” у оквиру заједничког пројекта Европског дана језика. Учимо о турцизмима и црквенословенизмима, али и о англицизмима и романизмима кроз интерактивну укрштеницу, а професорка српског истиче када су позајмљенице у неком језику неопходне. Сарадњи основне и средње школе у два града на једном пројекту не смета просторна удаљеност а оно на шта смо најпоноснији је то што кроз мултикултуралност и мултиконфесионалност учимо децу правим вредностима.

Цео пројекат обједињен у дигиталној књижици са прилозима можете погледати ОВДЕ.


Дечја недеља и обележавање Светског дана заштите животиња 


Два уледна часа интегративне наставе енглеског језика и верске наставе поводом обележавања Светског дана заштите животиња. У оквиру Дечје недеље, на часу веронауке у 7-1 обележили смо Светски дан заштите животиња тако што смо о рајском врту, Нојевој барци као и о символици животиња у Светом писму. Истакли смо улогу животиња у нашем животу. Јеванђелисте смо објаснили кроз символику везану за животињe. Једна група ученика добила је додатан пројектни задатак да иконопише јеванђелисте. На часу енглеског језика у истом одељењу ученици су по групама започели пројектне задатке од обележавања Светског дана животиња, до вокабулара и граматике везано за ову тему. Такође смо радили идиоме и пословице у којима се помињу животиње. Ученици су добили додатан пројекат везан за заштиту животиња. У одељењу 7-2 ученици су добили да кроз пројектни додатни задатак прошла времена са тематиком животиња.

Прилоге са часова можете погледати ОВДЕ.


Светски дан здраве хране 


Тематски дан кроз интегративну, спиралну и сарадничку наставу основне школе и средње економске школе смера посластичарство. Активности које су реализоване:

-интегративни угледни час верске наставе, физичког васпитања и енглеског језика Професор физичког васпитања Александар Томић говори ученицима о предностима играња шаха, а потом обнавља са ученицима кретање шаховских фигура. У оквиру интерактивне презентације налази се шаховско поље са словима где ученици имају задатак да одговоре на питања из једне јеванђељске приче о смокви и пронађу одговор спајањем слова кретањем одређених шаховских фигура-за основни ниво то је топ, средњи ловац а напредни скакач. Вероучитељица Драгана Деспотовић поставља питања а решења се налазе у том шаховском пољу. Иста јеванђељска прича дата је и на енглеском језику са постављеним питањима која се тичу граматике у тексту а решења се налазе у истом шаховском пољу и до решења се долази на сличан начин а у томе им помаже професорка енгглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф.  На крају говоримо о смокви њеним нутритивним вредностима у чему нам помаже професорка хемије Бојана Томић. Презентација се налази у Прилозима - ВИДЕО-ЗАПИС ПРЕДАВАЊА.

-интерактиван квиз о здравој храни кроз различите предмете кроз здраву исхрану и овај квиз, односно пример добре праксе педагошке саветнице Сање Симић де Граф нашао се у Зборнику Савеза учитеља Србије за примере добре праксе за школску 2019/2020 годину. Презентацију можете видети у Прилиозима. 

-верска настава (литургика) –предавање вероучитеља ђакона Ивана Негића и увод у радионицу - ВИДЕО-ЗАПИС ПРЕДАВАЊА.

-радионица (израда украса за славски колач) Вероучитељица Драгана Деспотовић заједно са ученицима реализује радионицу посвећену прављењу славског колача и украса за славске колаче - ВИДЕО-ПРИЛОГ РАДИОНИЦЕ.

Цео тематски дан крунисан је радионицом посластичарстваи аранжирањем воћа и хране у чему нам је помогла професорка посластичарства Дејана Лазаревић а пројекат можете погледати ОВДЕ.


Дан школе-Митровдан 


ОШ ,,Вук Караџић” у Лозници обележава Дан школе сваке године 8. новембра на Митровдан и традиционално, поред свечаног програма, овај дан обележавамо и кроз наставу интеграцијом различитих предмета. С обзиром на то да наша школа носи име по српском језичком реформатору Вуку Стефановићу Караџићу, а да је тај дан посвећен великом светитељу Светом Димитрију Солунском, одлучили смо да осмислимо један занимљив тематски дан кроз интеграцију предмета српски језик, верска настава, али и кроз италијански смо укључили Дантеа као пандан Вуку и повезали са другом културом и наравно да смо у све то укључили енглески језик како бисмо нашу веру, културу и традицију знали да заступамо на језику који се највише говори у свету. Предавање о Сцветом Димитрију Солунском одржала је вероучитељица Драгана Деспотовић  у сарадњи са педагошком саветницом  Сањом Симић де Граф кроз интерактивну презентацију и квиз, а ученици су укључени у дискусију, наводе се на размишљање и упоређујући елементе житија Светог Димитрија Солунског са садашњим временом. Ученици износе своје мишљење а затим вероучитељица истиче све оно што чини Светог Димитрија великим светитељем као пример сваком Хришћанину како треба следити Христа. 

Тематски дан је реализован на четири часа интеграцијом предмета верске наставе, српског, енглеског и италијанског језика. 

Цео тематски дан са прилозима и интерактивном презентацијом можете погледати ОВДЕ.


Свети Лука 


Пример два тематска дана интегративне наставе веронауке и језика која су реализована у матичној школи и у издвојеном одељењу кроз занимљиве квизове, радионичарску наставу, учешће ученика у богослужењу али и предавање кроз интерактивну презентацију и енигматику у парохијском дому храма.Реализатори су вероучитељи ђакон Иван Негић и Драгана Деспотовић у сарадњи са педагошком саветницом Сањом Симић де Граф и учитељицама Миланком Васиљевић и Светланом Ђурић и старешином храма Миланом Андрићем.

Прилоге и материјал можете погледати ОВДЕ.


Божић 


Велики сараднички интегративан пројекат лозничких основних и средњих школа ,,Путем мудраца, љубављу и вером на делу кроз сарадњу и заједништво пратимо звезду до Богомладенца“ осмишљен је темељно и кроз тимски рад да буде пример добре праксе који на првом месту истиче племенитост и оне људске вредности које желимо да развијемо код наших ученика, да они израсту у боље људе. Месец дана испуњеног богатим активностима које смо реализовали а у складу и са називом овог пројекта обухватају период од празника Ваведење до Божића. У овом пројекту, ниједан ученик није био запостављен и сви су имали прилику да учествују и предлажу, а модел сарадње свештеника, вероучитеља, наставника, родитеља и спољашњег окружења, модел сарадње више школа, показао се као велика мотивација за ученике да у здравој компетитивној атмосфери развијају и показују своје таленте и способности. Колеге су кроз заједнички рад, пројекте, интегративну, пројектну и амбијенталну наставу, сарадњу са родитељима и спољашњим окружењем изразиле задовољство оваквим начином рада. Пројекат обухвата примере угледне часове, радионице, затим тематске дане посвећене Ваведењу, Светом Николају Мирликијском и Божићу, али акције прављења посних пита кроз тематске дане и интегративну наставу као  и дељење посних пита на Материце и Оце после богослужења. Реализатори су вероучитељи о. Јован Секулић, о. Сретен Тадић, ђакон Бранко Митрић и вероучитељица Драгана Деспотовић у сарадњи са педагошком саветницом Сањом Симић де Граф и наставницима ОШ ,,Вук Караџић“ Лозница.

Овај обиман пројекат са материјалима, припремама за часове, примерима радионичарске наставе и активностима можете погледати ОВДЕ.


Васкрс


Интегративан тематски пројекат о Васкрсу, традиционалмо, реализује се у нашој школи кроз интегративну, пројектну и радионичарску наставу и укључује разноврсне активности. Ове школске године реализовали смо следеће:

- Праштално сабрање у нашој школи 

У четвртак 02.03.2023 године у холу ОШ Вук Караџић у Лозници, на предлог нашег дивног вероучитеља о.Јована Секулића, просветни радници и ученици школе затражили су једни од других опроштај, а овај диван и веома дирљив догађај можете видети ОВДЕ.

-Тематски дан у ИО Зајача и радионичарска настава

Активности које смо реализовали су следеће: 

I Радионичарска настава хемије и фарбање јаја природним бојама 

Наставница хемије Бојана Томић реализовала је са ученицима виших разреда радионицу фарбања јаја за Васкрс природним бојама - ПРИЛОГ.

 Продукте можете погледати ОВДЕ.

II Интегративна презентација о Страдалној седмици- Holy Week на српском и енглеском језику. Кроз Страдалну седмицу на енглеском језику, ученици су упознати са вокабуларом, али имају и одређене граматичке задатке као што је употреба времена као и питања везана за сам текст, асоцијације, преметаљке али и после сваког дана у седмици граматичку укрштеницу где је вертикално решење тај дан у седмици. Реализатори су професор енглеског језика Петар Косовац и професорка енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф. Интегративна презентација

-Aмбијентална настава у храму Светог Георгија у Зајачи

У храму Светог Георгија у Зајачи реализујемо амбијенталну наставу кроз предавања старешине Храма и вероучитеља. Вероучитељ о.Јован Секулић говори о фрескама у храму које су везане за Васкрс а старешина храма о. Милан Андрић говори о великој ратарској свећи која је везана за овај крај и о традицији. Учитељице Миланка Васиљевић и Светлана Ђурић припремиле су малу приредбу ученика у храму, а наставница енглеског језика и педагошка саветница Сања Симић де Граф и наставница ликовне културе Катарина Павлица реализовале су радионицу-израда паноа посвећених Васкрсу где су ученици подељени у две групе мешовитог узраста и показали своју креативност и знање. Део са радионице у храму можете погледати ОВДЕ.

-тематски дан у матичној школи 

На Благовести, 7.04.2023, успешно смо реализовали тематски дан посвећен Васкрсу у нижим разредима као и интегративну наставу у вишим разредима. У гостима су нам били ученици Средње Економске школе заједно са својим професоркама посластичарства Дејаном Лазаревић, немачког језика Оливером Чикарић и маркетинга Иваном Драгићевић а у сарадњи са вероучитељем о.Јованом Секулићем и педагошком саветницом Сањом Симић де Граф и учитељима ОШ ,,Вук Караџић“ Лозница, како бисмо се дивно дружили и у радости поделили идеје и показали креативност, али по први пут сми организовали и наградни Васкршњи конкурс, за који нам је вредне награде обезбедио наш колега и добротвор професор физичког васпитања Александар Томић. Радионице су биле интегративног карактера-веронаука и енглески језик кроз израду паноа, затим бојење јаја а све то је имало и такмичарски карактер јер су радови учествовали у наградном конкурсу. Продукте Васкршње радионице истакли смо у холу школе које можете погедати ОВДЕ.

-Додела награда са Васкршњег конкурса после Свете Литургије у парохијском дому Покровске цркве.

На Цвети, велики а поводом додељивања награда победницима  Васкршњег конкурса, сабрали смо се у храму Покрова Пресвете Богородице да заблагодаримо Господу за сва добра и да уручимо деци награде за њихов труд у Васкршњој радионици која је реализована у ОШ ,,Вук Караџић” Лозница. Вредне награде омогућио нам је наш колега и добротвор, професор физичког васпитања Александар Томић. Али оно чиме смо ганути је вредно сваке пажње а то су две наше ученице,  добитнице прве награде, решиле су да своју награду дају као прилог нашем храму. Реализатори су вероучитељ о.Јован Секулић, педагошка саветница Сања Симић де Граф и учотељица Жељка Дејановић. Прилози су доступни ОВДЕ.

-Васкршњи базар и учешће у богослужењима 

У сусрет празнику Васкрсења Господњег и ове године на Велики четвртак 13.априла 2023.године одржан је традиционални Васкршњи базар у Лозници на шеталишу испред Вуковог дома културе. Ученици су припремили и продајну изложбу својих радова, украса и свих рукотворина у духу најрадоснијег хришћанског празника, уз жеље да празничне дане испуне радошћу. Ученици наше школе дали су свој допринос учешћем у овој дивној манифестацији а наши суграђани ни овог пута нису остали равнодушни те су и они допринели овом делу из свег срца. Група ученика наше школе активно је учествовале у животу Цркве и редовно похађала богослужења у нашим храмовима заједно са вероучитељем о.Јованом Секулићем и педагошком саветницом Сањом Симић де Граф и тиме показали пример одличне сарадње измећу ученика, наставника и наше Свете Цркве. Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

-Дан благодарности у нашој школи 

Слава и хвала Богу да смо се окупили на овај дан, 16.5.2023., дан који смо назвали Дан благодарности, првенствено дан благодарности Господу на свему и за све, на овој дивној деци на сјајним колегама и људима. Много пројеката из верске наставе је урађено, много пројеката интегративних у сарадњи са осталим предметима. Ова школа, једна од ретких градских школа у којој је верска настава заступљена 100%, благословена је сјајним вероучитељима, тако да наша деца немају дилеме који предмет бирају. Наша деца су благословена јер имају своје узоре-вероучитеље, наставнике, учитеље који у нашој школи чине додатне миље да ову децу изведу на прави пут. Благодарећи нашем добротвору, колеги, наставнику, мом бившем ученику али изнад свега човеку великог срца професору физичког Александру Томићу, вероучитељ о.Јован Секулић и професорка енглеског језика и књижевности и педагошки саветник Сања Симић де Граф реализовали су Васкршњи пројекат кроз радионице и наградни конкурс као и читање Псалтира, где су најуспешнији ученици добили дарове и новчане награде, док су СВИ УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ И УЧИТЕЉИ НАГРАЂЕНИХ УЧЕНИКА ДОБИЛИ БЛАГОДАРНИЦЕ ЈЕР НАША ДЕЦА СУ НАШ ПОНОС И ЖЕЛИМО ДА ИМ ПОРУЧИМО ДА СУ НА ПРАВОМ ПУТУ И ДА ИМ ЗАХВАЛИМО НА УЧЕШЋУ У СВИМ ПРОЈЕКТИМА, МОТИВИШЕМО ЗА ДАЉИ РАД И ДА ЗНАЈУ ДА СМО ТУ УВЕК ЗА ЊИХ! Благодарнице и дарове добиће деца у ИО Зајача, Пасковац и Горња Борина. Слава и хвала Богу на свему и за све. Сетили смо се и наших дивних ученика муслиманске вероуисповести и њиховог вероучитеља и уручили смо и њима благосарнице у знак захвалности за одличну сарадњу и заједнички циљ да деца израсту у добре људе. 

Дан благодарности у нашој школи и Благодарнице за наше ученике муслиманске вероисповести.


Верска настава - носилац активности као пример добре праксе у свакодневном животу


У сусрет Молебану за почетак школске године кроз занимљиву веронауку 

Вероучитељица Драгана Деспотовић у сарадњи са наставницом енглеског језика и педагошком саветницом Сањом Симић де Граф  решиле су да кроз занимљиву веронауку припреме наше ђаке за Молебан за почетак године Како би им веронаука била занимљива, организовале смо групни рад кроз квиз општег знања из веронауке, затим квиз препознавања икона као и дигиталну књижицу о празницима са укрштеницама коју могу преузети сви ученици и родитељи..Овим смо хтели да укажемо да молитва за почетак школаске године није нека жељотека, већ уздање у Господа да укрепи наше снаге и да наш труд буде богоугодан, да децу научимо да деле, помажу, саосећају, да мисле и на друге, да се изнад свега радују сваком дару који им је Бог дао а најдрагоценији дарови Божји су они који се деле са другима и управо толико и вредимо колико другима служимо. Нашим угледном часу присуствовао директор школе. Иконе квиз на енглеском и српском. Квиз млађи разреди; Квиз старији разреди; Дигитални материјал о празницима са укрштеницама и решењимаПрилози са часа.


Трпеза љубави-посне пите кроз интегративну наставу верске наставе, математике, ликовног, хемије, језика и посластичарства

Трпеза љубави реализована је кроз интегративан час  верске наставе, математике, ликовног, хемије, језика и посластичарства у матичној школи и кроз тематски дан и ученичку радионицу израде посних пита у ИО Зајача.

Интегративан час у матичној школи који је на једном месту окупио наше дивне колеге и ученике седмог разреда посебан је по томе што је главни исход овог часа ЉУБАВ-ДА ЈЕДНИ ДРУГЕ ВОЛИМО. Посне пите кроз трпезу љубави долазе нам од наших дивних сарадника професорке посластичарства и њених ученика из економске школе, а вероучитељи постављају нам трпезу љубави да се она најпре усели у наша срца и да једни другима служимо и дарове умножавамо. Наставници математике започињу час занимљивим цртаним филмом о Питагориној теореми а затим мало учимо о Питагори кроз интерактивну презентацију наставнице енглеског језика и педагошке саветнице Наставница српског језика кроз пројектни задатак ,,Питу испеци, а рецепт реци императивом” презентује са ученицима пано. На овом часу су нам присутне и наставнице италијанског којаје делегирала ученицима задатак везан за вокабулар италијанског језика којем се прикључује и наставница енглеског на енглеском језику. А наставница хемије прави текст Питагорине теореме користећи се хемијским симболима. Часу присуствује педагог школе. Реализатори су: професорка посластичарства Дејана Лазаревић. професори математике Драган Јовановић и Александра Деспотовић, професорка српског Жељка Марковић катихете о.Јован Секулић и Драгана Деспотовић, професорка италијанског Мирјана Марковић професорка хемије Бојана Томић, професорка енглеског језика и педагошка саветниц Сања Симић де Граф-координатор. Прилоге са овог часа, са материјалом и припремом можете погледати ОВДЕ.

У ИО Зајача, ученици су сами израђивали пите у сарадњи са ученицима из матичне школе а видео-прилог можете погледати овде Трпеза љубави посне пите - YouTube као прилоге ове изузетне радионице. Реализатори радионичарске наставе су: Марта Ђуричић, ученика 7-2, Исидора Петровић 8-2, Мила Перишић 8-2, Јасмина Икановић 7-2, Тамара Васиљевић 7-2, Ајша Мигић 7-2, Дајана Радојичић 8-2, Ивана Мијић 8-2, Јана Комарчевић 8-2 и наставници Миланка Васиљевић, Светлана Ђурић, Александра Стефановић, Слађана Осатовић, Александар Томић, Иван Негић, Бојана Ковач, Слађана Живановић, Љубиша Радовановић, Петар Косовац, Сања Симић де Граф. 


Пројекат борбе против вршњачког насиља-,,Дневник добрих дела“ 

Пројекат ,,Дневник добрих дела” настао је у жељи да буде пример добре праксе сарадње родитеља и наставника у долажењу до конструктивних решења изазова и тешкоћа са којима се суочавају деца по питању вршњачког насиља. Овај значајан пројекат у којем су учествовали ученици, родитељи, наставници и вероучитељи крунисан је одласком на Свету Архијерејску Литургију и учествовање ученика у Спасовданској литији поводом славе нашег града где су наши ученици са собом понели паное као продукте свога рада из верске наставе. Реализатори су: Сања Симић де Граф, професорка енглеског језика и књижевности и педагошки саветник, координатор пројекта Радмила Лукић, учитељица одељења IV3 Ирена Румиха Станић, мајка једног ученика одељења IV3 Наташа Јокић Марковић, члан Школског одбора испред Савета родитеља Тијана Васић, вероучитељица Светлана Самуровић, професорка енлеског језика и књижевности, наставница енглеског у поменутом одељењу ,Ђурђина Симић, психолог школе, учитељице Жељка Дејановић, Зорица Јањић, Милка Томић, Мирослава Видовић-Митровић. Погледајте фотографије. Цео пројекат са материјалом и прилозима можете погледати ОВДЕ.


Читање Псалтира поводом Националног дана књиге кроз акцију Друштва школских библиотекара Србије

На иницијативу педагошке саветнице да се придружимо акцији Школских библиотекара ,,Читајмо гласно“, две основне и две средње школе начиниле су звучни Псалтир где су ученици ових школа прочитали све псалме иобјединили у једну дигиталну књижицу са видео записима. Књижицу са прилозима можете погледати ОВДЕ.


База знања


Поводом Начала Индикта – Црквене нове године, редакција информативно-катихетског портала “Ризница”, благодарећи  главном и одговорном уреднику овог портала катихети Браниславу Илићу, поставила је материјал са примерима добре праксе из верске наставе као препоручени додатни материјал уз могућност редовног ажурирања новим примерима - ПРИЛОГ У ЦЕЛОСТИ.

Зборник значајних пројеката из верске наставе из претходних година ,,Методичке могућности верске наставе кроз примере добре праксе у Лозници“ - ПРИЛОГ.


Сарадници и публикације


-СОНС- Европска платформа за СТЕМ наставнике Пример добре праксе ,,Дневник добрих дела“;

-Зелена учионица - Како се једна школа кроз пројекат ,,Дневник добрих дела“суочила с проблемом вршњачког насиља.

-Епархија шабачка - Читајмо гласно Псалтир;

-Информативно-катихетски портал "Ризница" - Читајмо гласно Псалтир;

-26.2.2023. Светосавско звонце: Интегративна верска настава Лозничких основних и средњих школа https://osvukloznica.edu.rs/svetosavsko-zvonce-integrativna-verska-nastava-loznickih-osnovnih-i-srednjih-skola/

-26.2.2023. Наш Европски дан језика истакнут на сајту Друштва школских библиотекара Србије  као посебно препоручен пример добре праксе.

-1.2.2023. сараднички пројекат две основне школе, гимназије и средње економске школе објављен на Европској платформи за СТЕМ наставнике Science on stage.

-21.1.2023. Интегративан пројекат сарадње више школа и повезивање са спољашњим окружењем на сајту Института за модерно образовање ,,Методичке могућности различитих предмета и укључивање свих актера наставног процеса на примеру интегративног пројекта БОЖИЋ У ЛОЗНИЦИ”.

-9.12. 2022. Сајт Шабачке епархије ,,Интегративни часови верске наставе“.

-30.12.2022. Институт за модерно образовање и сарадња основне и средње школе из два различита града кроз интегративан угледни час ,,Животна школа по Достојевском”.

-23.11.2022. Сараднички пројекат посвећен Међународном дану матерњег језика кроз сарадњу више школа из два града објављен  сајту Института за модерно образовање.

-15.11.2023. Издавачка кућа ,,Едука” одала признање нашим наставницима.

-8.11.2022. Пројекат Европски дан језика ушао у Зборник радова примера добре праксе Савеза учитеља Србије.

-3.11.2022. Велика част да се пример добре праксе великог интегративног пројекта основне школе и две средње школе из два града, који смо реализовали истакне као могућност свим просветним радницима стручно усавршавање. Пројекат Европски дан језика на Европској платформи за СТЕМ наставнике постављен у виду вебинара и могућност свим просветним радницима да се пријаве и да добију два сата стручног усавршавања у установи, СЕРТИФИКАТ КОЈИ ИЗДАЈЕ SCIENCE ON STAGE СРБИЈА И ИНСТИТУТ ЗА МОДЕРНО ОБРАЗОВАЊЕ и приручник.

-У Просветном  прегледу од 13-20 октобра 2022. објављена је вест о нашем кабинету за верску наставу.

-17.10.2022. Интегративна настава посвећена Светском дану науке уврштена у Едукин зборник.

-13.9.2022. Поводом Начала Индикта – Црквене нове године, редакција информативно-катихетског портала “Ризница”, свим ученицима Православног катихизиса – Верске наставе, дарује помоћни наставни материјал за верску наставу - ПРИЛОГ У ЦЕЛОСТИ.

-15.7.2022. Светски дан науке у нашој школи на Европској платформи за стем наставнике.

Слава Господу за све! Благодаримо свима који су учествовали у активностима и дали свој допринос и као и свима који су нас подржавали. Спремни смо да делимо материјал и за исти можете се обратити мејлом sanjasimicdegraaf@yahoo.com


Извештај сачинила Сања Симић де Граф, 

професорка енглеског језика, педагошка саветница

и сарадница портала "Ризница"