Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил уручио председнику Русије В.В. Путину орден великог кнеза Александра Невског


Дана 28. јула 2024. године, на празник равноапостолног великог кнеза Владимира, што је и Дан црквено-државног празниовања Крштења Русије, председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин посетио је Светотројичну Лавру Александра Невског у Пегтрограду.


Заједно са Његовом Светошћу патријархом московским и све Русије Кирилом, Председник државе је посетио горњи храм  кнеза Александра Невског Благовештенског храма Лавре. Раније овог дана, Предстојатељ Руске Православне Цркве служио је у овом храму Божанску Литургију током које су узнесене посебне прозбе и молитве за здравље Председника Русије, који 28. јула обележава свој имендан.

У горњем храму Благовештенског храма тренутно се налазе мошти блаженопочившег кнеза Александра Невског, похрањене у историјску раку, која је у септембру 2023. године предата Руској православној цркви. В.В. Путин и Његова Светост патријарх Кирил разгледали су раку и упознали се са током радова на припреми њеног повратка на историјско место у Тројичком Саборном храму Лавре.

Поводом враћањем у Цркву иконе Свете Животворне Тројице коју је насликао преподобни Андреј Рубљов у Тројичку Саборну цркву Светотројичне  Сергијеве лавре и историјске раке за мошти Светог блаженопочившег кнеза Александра Невског у  Александроневску лавру, Његова Светост Патријарх је одликовао председника Руске Федерације В.В. Путина а Орденом блаженопочившег кнеза Александра Невског 1. степена.

После доделе награде, Његова Светост Патријарх Кирил је посебно рекао: „Уважени Владимире Владимировичу, желео бих да Вам искрено захвалим на ономе што данас чините за оживљавање духовног живота Русије. Наравно, посебна захвалност иде за услове које држава ствара, међу којима и за православне људе.“

„Русија је јединствен пример како савремена, технолошки и научно развијена земља може да комбинује научно-технолошкипрогрес,  напредан и веома праведан друштвени систем са поштовањем верског чиниоца и религијске  вере, али што је најважније, у великој мери ослањајући се на духовне компоненте“, додао је Свјатјејши Владика.

„Желимо Вам Божију помоћ, чврстину снаге, да наставите да водите земљу и народ тако да не скренемо са свог историјског пута, већ да овај пут актуализујемо сходно изазовима и ситуацији која настаје из савремене људске цивилизације“, закључио је Предстојатељ Руске Православне Цркве.

Председник Русије је захвалио Његовој Светости Патријарху на високој награди.

„Ваша Светости, хвала вам пуно на овој високој црквеној награди. Желим да кажем да је Руска православна црква, наравно, један од најважнијих моралних темеља самог постојања руског народа. Заједно са традиционалним руским вероисповестима, Руска православна црква је и основа руске државности. А урадили сте много да држава тренутно ојача. Јер нема ништа моћније и јаче од духовног начела. Све остало се гради на овоме“, рекао је Председник.

Његова Светост Патријарх Кирил и В.В. Путин је такође сишао у доњи храм-усипалницу Благовештенске цркве, где су положили цвеће на гроб великог команданта А.В. Суворова.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru