Type Here to Get Search Results !

Руска црква обележава 300 година од рођења Светог Тихона Задонског


Ове године се навршава 300 година од рођења једног од најомиљенијих светитеља Руске цркве, великог светог архијереја  Тихона Задонског из 18. века.


Годишњица је празнично прослављена и у Вороњежу, где је служио као епископ, и у Задонску, где је отишао у мировину и где почивају његове нетљене мошти, 26. августа, када се обележава дан његовог престављења 1783. године и другог обретења његових моштију. 1991. године.

У манастиру Рођења Пресвете Богородице у Задонску, где је провео последњих 14 година свог живота, Свету Литургију служили су митрополит липецки и задонски Арсеније и још шест архијереја и мноштво свештенства.

После Литургије његове мошти су обнешене око храма Владимирске иконе Богородице, а прочитан је и поздравни говор  патријарха Кирила који је рекао да је „Св. Тихон је светла личност у историји Руске цркве 18. века. Као ревносни епископ Божји, талентован духовни писац и изузетан проповедник, учинио је много на подизању просветног нивоа пастира и моралног просвећења својих савременика, поставши прави сакупљач ‘блага духовне мудрости’.“

Сви присутни су имали прилику да целивају његове чесне мошти.

Истог дана прослављена је овај свети Архијереј у Благовештенском саборном храму у Вороњежу. Литургију је служило 11 архијереја и мноштво месног и гостујућег свештенства. У току Литургије изнесене  су молитве за Свету Русију. После богослужења служен је празнични молебан Светом Тихону, а потом и молебан код моштију са делом његових моштију.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com