Type Here to Get Search Results !

Енглеска: Број верника опада ако се затворе историјски значајне цркве

 Истраживање Националног црквеног фонда (National Churches Trust), који ради на очувању историјски значајних цркава које се не користе за редовно богослужење или су потпуно напуштене, међу 2.667 хришћана у Великој Британији показало је да када се нека локална црква затвори, неки верници  трајно престају да присуствују богослужењима. Тако би посећивање цркве у земљи могло да се смањи за више од четвртине (29%), пише лист Christian Today.


22% верника који тренутно присуствују богослужењима рекло је да не би хтели или не би могли да присуствују другој цркви ако се њихова локална црква затвори. Ова бројка је порасла на скоро трећину међу верницима на североистоку (30%) и северозападу (31%) Енглеске.

Још 7% њих кажу  да би се молило  само онлајн када би се њихова црква затворила, а исто толико парохијана би тада похађало другу цркву, али ређе него сада.

Старији од 65 и више година највероватније би напустили цркву ако би се храм најближи њиховом дому затворио, а само 19% (петина ове старосне групе) рекло је да ће пронаћи нови храм који ће посећивати онолико често колико сада. Чак и међу људима од 18 до 24 године само 28% (нешто више од четвртине) рекло је да би потражило нову цркву даље од куће.

„Наши резултати истраживања показују драматичан утицај затварања цркава; они за трећину смањују број људи који иду у цркву. Старији људи, од којих многи живе сами и који имају користи од похађања богослужења борећи се против усамљености, највероватније ће бити погођени затварањем њихових локалних богомоља,“ – рекао је начелник  Одељења за односе с јавношћу Националне црквене фондације Еди Туласијевич.

„Одржавање цркава у функцији омогућава месним житељима да се   моле  у домовима Божјим које познају и воле,. Такође помаже очувању историјског наслеђа за будуће генерације. Прошле године Национални црквени фонд је био у могућности да подржи више од 250 пројеката изградње и реновирања цркава са скоро 2 милиона фунти у финансирању, чиме је одржавао Божје куће отворене. Осим тога, реновирање цркава помаже у отварању радних места и развоју специјалистичких вештина“, додао је он.

Алистер Лерд је парох у 20 сеоских парохија у намесништву Саут Холдернесу источном Рајдингу Јоркшира. „Када се црква затвори, посебно у селима и провинцијским градовима, оно што је историјско срце места је напуштено за све, а не само за оне који исповедају хришћанску веру“, рекао је А. Лаирд.

Он добро зна последице затварања цркава. Црква Свих Светих у Бурствику, у његовом намесништву, затворена је прошле године и многи парохијани су „осетили дубоку тугу због губитка“.

„Када нестану кафана, продавница, школа и црква, шта заправо остаје? Шта то говори о нама као људима, нашим вредностима и нашој спремности да будемо одговорни чланови живог друштва?“ пита Лаирд.

У Великој Британији је забележен нагли пад броја дејствујући богомоља, са више од 3.500 трајно затворених током протекле деценије.

А Презвитеријанска црква Шкотске продаје око 40% својих цркава због опадања броја верника и финансијских тешкоћа.

Национални фонд за цркве саопштио је да се темпо затварања цркава широм Велике Британије убрзава и да су многе црквене грађевине  у опасности да нестану због великих трошкова њихове поправке и одржавања.

У Енглеској је више од 900 богомоља на списку угрожених места наслеђа, а у Велсу је последњих година затворено око четвртине историјски значајних цркава и капела, а сличан број ће вероватно бити затворен у догледној будућности.

Национални фонд за цркве позива нову владу земље да у опасности помогне црквама и продужи програм субвенционисања богослужења после марта 2025. године, када истиче садашњи програм.

„Многе цркве се затварају јер се не може наћи новац за хитне поправке. „оправка крова може коштати више од пола милиона фунти. Само реновирање цркава Енглеске цркве кошта најмање милијарду фунти, а годишње потребе се процењују на 150 милиона фунти“, каже Клер Вокер, извршна директорка Националног црквеног фонда.


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Сhristiantoday.com