Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Дух Свети је покретачка сила цијелога свијета


Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служиио је данас, на Духовски уторак и празик Светог мученика Јустина Философа и Преподобниг Јустина Ћелијског Свету службу Божију у манастир Михољска Превлака код Тивта.


Звучни запис беседе


Отац Павле (Пајић) подсјетио је у литургијској проповиједи да је пјесма, која се пјева ових дана у Цркви: Благодат Светога Духа нас сабра.

“И заиста, благодат Светога Духа нас сабира од сваког нашег корака у цркви, од почетка нашег духовног живота. Ми када постајемо чланови Цркве, онда се крштавамо и свештеници нас помазују светим миром говорећи: Печат дара Духа Светога. Стављају на нас печат Христов, печат Свет Тројице. Овај празник посвећен је Светој Тројици, животворној и нераздељивој. Посвећен је Духу Светоме, којим све живи, све се креће… Духу, захваљујући којем ми имамо оживотворење”, рекао је он.

Додао је да је Дух Свети покретачка сила цијелога свијета.

“И сав наш живот на земљи, уствари, јесте стицање благодати Духа Светога. Благодат Духа Светога оплемењује људе, и нас живе, али благодат Духа Светога може да делује тако да оплемени и мртве кости, као што су мошти Светих превлачких мученика које мироточе баш захваљујући благодати Духа Светога”, подсјетио је он.

Подсјетио је такође да данас прослављамо једног од проповиједника Божанских тајни, једног од највећих српских богослова Преподобног оца Јустина Ћелијског.

“И он је био један од носилаца Духа Светога, живи сведок наше живе вере. Он је својим богословствовањем, својим делом, својим радом, својим писањем, својом проповеђу припремио свој пут и припремио своје ученике – наше велике епископе блажене успомене Митрополита Амфилохија, Владику Атанасија, међу живима Владику Иринеја, који су сви заједно, опет, облагодаћени Духом Светим, направили један велики препород у нашем народу”, рекао је отац Павле (Пајић).

На крају богослужења Владика Кирило је у архипастирском слову казао да је Свети отац Јустин Ћелијски ријечи Светог Серафима Саровског да је циљ хришћанскога живота стицање благодати Духа Светога унио у своју “Догматику”.

“Те ријечи је он он оцијенио као догматско штиво, као позив преподобног Серафима хришћанима да обрате пажњу на тај циљ нашега живота, јер Дух Свети савршава дјело спасења и доноси нам ту благодат којом се ми запечаћавамо за живот вјечни”, казао је Владика буеносајрески.

Подсјетио је на ријечи Господње да ће својим ученицима послати Духа, који од Оца исходи, који ће, како је рекао Спаситељ “од мојега узети и донијеће вама”.

“То је послушност или сагласност воље лица Свете Тројице који су у свом предвјечном савјету направили план спасења палог човјека. И читава историја људског спасења одвија се по том плану. У том смислу Син нас упућује да је Отац центар свега, свог бића. Није тврђа на земљи. Земља је једна лађа. Љуљне земљотрес и онда видимо колико је то све несигурно. Зато се немојмо везивати за земљу, за земаљско. Него је тврђа на небу, центар је пред Престолом Божјим, како је то писао највећи ум српски, Владика Петар Други Ловћенски Тајновидац у својој Лучи микрокозма”, казао је Владика Кирило.

Владика Кирило је нагласио да нема раја на земљи.

“Ми стварамо те мале заједнице локалне, и желимо да опонашамо живот у Царству небеском. Нарочито литургијске заједнице, манастирске заједнице, парохије, али смо свјесни да ћемо у пуноћи тек Царства небеског бити повезани благодаћу и покорни вољи Божјој”, казао је Владика.

Казао је да се благодат Духа Светога стиче држањем заповијести Христових.

“Данас смо у Јеванђељу чули блаженства. Хришћански програм су блаженства. Ту нам јеописано како треба да радимо да благодат Духа Светога не одступи од нас, да буде са нама. И наравно, те двије кључне заповијести о љубави према Богу и према ближњима. Ако то испунимо – Спаситељ је обећао – да ће доћи и уселити се у нас. Ко? Света Тројица. Треба да постанемо обиталиште Свете Тројице. Та благодат Божанства је тројична благодат, јер никад једно лице Свете Тројице не дјелује посебно, него увијек заједно дјелују у спасењу нашем”, казао је Епископ Кирило.


Извор: Радио Светигора