Type Here to Get Search Results !

Тристота посета Атосу редитеља Горана Вукчевића


Новосадски редитељ Горан Вукчевић недавно је посетио Свету Гору по тристоти пут. Том приликом му је игуман Светог манастира Хиландара Високопреподобни архимандрит Методије уручио јубиларни сребрњак, израђен у ограниченој серији од стотину примерака, поводом седам векова од упокојења хиландарског ктитора Св. краља Милутина.


Горан Вукчевић путује Атонским полуострвом више од три деценије. Од кад је први пут крочио на тло ове монашке републике, она га је непрестано привлачила к себи.

У манастир Хиландар први пут је дошао 23. октобра 1990. године. Тада је отпочело његово светогорско путовање које и даље траје. Као још несвршени студент Факултета драмских уметности упутио се ка Атосу са својим братом и једним колегом с факултета, без неке нарочите представе шта их тамо чека. Тада још увек чак није био ни крштен.

Хиландар у то доба није било лако посетити. Још при првом доласку, по његовим речима, осетио је неизмерну радост и жељу да остане на Светој Гори и посвети се монашком животу, али је такође био и усмерен ка својој професији које није желео да се одрекне. Најпре је посетио Кареју, затим манастир Ивирон за који је заувек остао везан и на послетку Хиландар. По његовим речима, био је потпуно фасциниран Хиландаром. Тада се пред другом двојицом својих сапутника помолио да дође на Атос још стотину пута.

У наредним годинама је тако и било, посете су се низале, десетине су прерасле у стотине. При свакој посети Хиландару пио је воду са бунара Светог Саве уз молитву да се поново врати. Долазио је више од 10 пута годишње, а ове године бележи и свој тристоти улазак на Свету Гору, као својеврсни јубилеј.

Атос је посећивао са својим пријатељима, познаницима и бројним личностима из јавног живота, преносећи им духовно благо које је стицао у Богородичином врту. Сматра се једним од најбољих познавалаца светогорске историје и живота монаха.

Најдрагоценија ствар коју је добио на својим поклоничким путовањима, како је говорио, јесу животне мудрости које је свих ових година имао привилегију да слуша од светогорских стараца.

Током година је, боравећи у Хиландару, био и на одређеним манастирским послушањима. Помагао је у кухињи, као и у канцеларији управе манастира, дочекивао је поклонике, посебно Грке јер одлично говори грчки језик. Хиландарски монаси га доживљавају као једног од братије.

Чак девет пута се попео на врх Атоса што је својеврсни подвиг. Само то успињање доживљавао је таворски. Иначе, некада је на врху Атоса постојала мала капела посвећена Преображењу Господњем, она је срушена и подигнута је већа.

Након деценију и по проведених са хиландарским братством, као сведок развоја светогорске монашке духовности, искустава живих чуда и тајни из испосница, све те доживљаје је по благослову почео да бележи камером. Преношење духа Свете Горе је у извесном смислу била његова мисија.

Горан Вукчевић је током протекле тридесет и две године о Светој Гори говорио, писао, снимао документарне филмове, путописе итд. Забележио је мноштво репортажа о атонским светињама и интервјуисао савремене светитеље. Његов редитељски опус на телевизији обележиле су управо теме из православне духовности, налазећи надахнуће за свој рад у Богородичином врту. Његово стваралаштво добило је бројна признања на домаћим и интернационалним филмским фестивалима.

Емисија „Причешће на Атосу“ је освојила специјалну награду на телевизијском фестивалу „Братине“ у руском граду Пушкину надомак Москве.  Жири фестивала Прес Витез доделио му је награду за минијатуру „Светогорски записи – сенке минулих Светогораца“, у коме је у кратком видео запису приказао начин сахрањивања и чувања посмртних остатака монаха у манастиру Хиландару и на Светој Гори уопште. Награду „Славуј Хаџић“, коју Радио-телевизија Војводине додељује за целокупан рад у области филмског, медијског и образовног рукописа и доприноса нашој култури, добио је 2020. године.

Према сценарију епископа бачког Иринеја, Горан Вукчевић је телевизијски уобличио образовни серијал „Буквар православља“, који је сниман и емитован од 1991-1998 године, са укупно 130 епизода. Овај серијал представља прву сарадњу Српске Православне Цркве и националне телевизије. У њему су наступили најистакнутији архијереји, монаштво и свештенство СПЦ.

Уз десетак документарних емисија о манастиру Хиландару, великом пожару и обнови Српске царске лавре, Горан Вукчевић је и аутор путописног серијала „Хиландарско вековање“ са укупно 11 наставака. Веома је драгоцено и његово остварење – документарно-играни филм о Арчибалду Рајсу „Чујте Срби“.

Аутор је фотомонографије „Света Гора оком и душом“.

Поред режије бави се и новинарством. А у његовој ауторској радијској емисији „У добром друштву“, често учествују и гости који говоре на светогорске теме.

Горан Вукчевић је живи пример истинитости речи Миодрага Павловића, нашег знаменитог књижевника и аутора познатог хиландарског путописа, да „ко је једном доживео Свету Гору остаје њен доживотни искушеник“.


Извор: Хиландар