Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Све остале врлине добијају свјетлост и снагу од врлине смирења


Вечерњу службу у манастиру Ждребаоник је 20. јуна 2022. служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије. Након службе Божије, Митрополит је у чин мале схиме замонашио искушеницу ове Свете обитељи Сару, дајући јој ново име Амфилохија, по Светом Амфилохију Иконијском.


Звучни запис беседе


Митрополит је овом приликом рекао да је Господ Исус Христос показао своју божанску љубав доласком у овај свијет примивши све наше муке и невоље, а све то запечатио својом крсном жртвом, која је највећа пројава његове љубави, љубави која има моћ и силу да васкрсава, обнавља и подиже из свих гријехова. ”Вјерујући човјек, хришћанин, има потребу, порив, да одговори на ту божанску љубав, да се жртвује за онога ко се жртвовао за нас, да на тај начин посвједочи своју љубав према Господу”, рекао је и додао да је најбољи пут за то да човјек узме крст и крене за Њиме. “Љубав је сила која увијек човјека одушевљава и даје му снагу да иде напријед, побјеђује и да не дозволи ничему што је од овога свијета да се испријечи између онога који је кренуо за Христом и Христа Господа са којим жели да се сједини”, нагласио је Владика, дајући примјер светих мученика Христових кији су испуњени љубављу и храброшћу жељели чак да пострадају за Христа.

”Постоје они људи и жене, најчешће у младим годинама, који узму свој крст и добровољно крену за Христом да посвједоче своју Љубав према Господу и по цијену највећих жртава, да свој живот посвете служби Богу и Цркви, наравно свјесни да њихов подвиг не би вриједио ако не би био у Цркви, јер је Господ глава Цркве и служба Господу је служба Цркви и обратно”, говорио је Владика о монашком позиву, појаснивши да кроз своје послушање у манастиру, монах или монахиња показује љубав према Богу, Цркви и ближњима (братству или сестринству), свједочи ту љубав и усавршава се у врлинама. Владика је такође нагласио да се не ограничава служба монаха само у Цркви, кроз вршење светих служби, већ се сваки подвиг, послушање и трпљење претвара у службу Богу, а то је она жртва жива која се Духом Светим приноси, а не само нашим разумом и снагом.

”Монаштво јесте узвишени Божији пут, али прије свега пут покајања, очишћења и велике борбе”, рекао је Владика и нагласио да, вршећи свакодневна послушања, заправо вршимо велико дјело тиме што савлађујемо своје помисли и искушења, свакога дана имајући велику борбу са собом и треба нам много снаге да то издржимо, али онога ко иде тим путем, Господ кријепи и даје му снаге толико да већ у овоме свијету може осјетити предукус Царства небескога у свом срцу.

Митрополит Јоаникије је подсјетио на велике примјере из хришћанског живота, међу којима је и Свети Афилохије Иконијски, по коме је и наш блаженопочивши Митрополит добио име, а не мањи свједок у нашем времену је и сам Митрополит Амфилохије, изврсан примјер у подвигу, трпљењу, љубави и свим другим врлинама. ”Тако је и наша нова монахиња добила име по Светом Амфилохију Иконијском да се угледа на њега, а исто тако може да се угледа и на нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија који је нови апостол Христов”, рекао је Владика подсјетивши на дио житија Светог Амфилохија, да се он толико био усавршио у пустињи, да је сам Господ послао анђеле да га приведу епископском чину. ”Видимо да је избор и нашег Митрополита Амфилохија био по вољи Божијој, нарочито се то види откад је дошао у Црну Гору коју је препородио”, рекао је и пожелио новој монахињи, сестри Амфилохији да, узевши свој крст, иде одлучно и храбро, али и са смирењем, јер без смирења и покајања се свака друга врлина помрачује, а све остале врлине добијају силу, снагу и свјетлост од врлине смирења, а према томе смирењу кога није лако постићи, иде се кроз монашко послушање.

”Нека се држи монашких врлина, нека љуби своју Свету Цркву, нека учини све да је ништа не одвоји од Цркве, Светих тајни и Божије Благодати, те ће тако ићи Светим Божијим путем, којим је ишао и Свети Арсеније пред чијим ће кивотом она непрекидно приносити кандило, тим путем су ишли многи, нека иде и она и нека је Господ кријепи и оснажује и приброји великој заједници угодника Божијих. нека Господ благослови сваки њен подвиг и нека благослови ову Свету обитељ, сестринство, које се овдје умножава око кивота Светог оца нашега Арсенија Сремца”, благословио је Митрополит Јоаникије нову монахињу Амфилохију.


Извор: Митрополија црногорско-приморска