Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије у никшићком Саборном храму: Љубав према Богу и ближњима је мера људског постојања


Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије, 19. јуна 2022. године, прослављена је недјеља Свих Светих, у Саборној цркви Светог Василија Острошког, у Никшићу.


Саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва никшићког, уз молитвено учешће вјерног народа.

Словом поуке сабранима се обратио Преосвећени Епископ Методије, честитајући празник Свих Светих, који Црква прославља на овај дан.

„Припремамо се за почетак Петровског поста који почиње сјутра, по старом, древном обичају, а данас смо у Јеванђељу чули да је Господ рекао ко је достојан Њега. Њега је достојан онај који Га се не одрекне, и додаје да онај ко се Њега не одрекне и Његово име не порекне и Његову науку, неће се ни Христос њега одрећи на коначном суду пред лицем Оца свог небеског“.

„Прослављајући данас Све Свете, прослављамо оне који су достојни Христа у цјелокупној досадашњој историји људског рода. Он још додаје и каже: Достојан је Њега само онај који више воли Њега, него свога оца и мајку и сина и ћерку, само тај је Њега достојан. И није дошао на свијет да донесе мир, него да донесе раздјељење, односно мач“, казао је Владика Методије, појашњавајући да су ове ријечи један чудан дио у Јеванђељу, збуњујући на први поглед зато што Христа знамо као Миротворца.

„Он каже да су блажени они који су миротворци, јер ће се синовима Божјим назвати. Како ће онда Он да донесе раздјељење и мач? У ствари, он овдје говори о том једном тајанственом духовном закону, то јесте о оним посљедицама које Његово Јеванђеље доноси на реалан живот људски. Пошто знамо да је Христос оваплоћење истине и правде, и милосрђа, и човјекољубља и доброте, то су све Његова друга имена: и истина, и правда, и живот, и милосрђе, и човјекољубље; дакле, сваки онај који воли Њега воли и истину и правду. Ко направи и опредјели се између крвног сродства или било које друге земаљске везе у односу на духовну у односу на своје опредјељење према истини и правди, на тај начин ће себе опредјелити и у вјечности“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Сви они који истински Њега следују увијек ће, по ријечима Преосвећеног Епископа Методија, бити на страни истине и правде, без обзира на којој ће страни бити људи око њега, па и његови најближи по сродству.

„Само они који буду за истину, правду, милост Божју и човјекољубље опредјељени и љубили то највише од свега, биће истински за Христа. И само ће такви бити Њега достојни на коначном суду Христовом, када поново Христос дође у свом другом доласку. Свети Григорије Богослов је, због тога Свети Максим Исповједник, када су питали ко се може Богу уподобити, истовремено су одговор дали – само они који су милостиви, дакле, не они који, можда, редовно посте, и не они који највише о својој вјери знају, него, управо, они који су човјекољубиви и милостиви и по томе најсличнији и уподобљавају се лику Христовом. Овоме се нема шта додати, дакле, Бог је рекао да не жели жртву и жртвоприношење, него жели и тражи од нас милост“, поучавао је Владика будимљанско-никшићки Методије.  

Литургију је појањем пратио хор Преподобне мајке Ангелине, којим руководи професорица Ана Бојић.  


Извор: Епархија будимљанско-никшићка