Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Пресвета Богородица нам доноси освећење све твари


У петак, 2/15. јула, храм Полагања Ризе Пресвете Богородице у Бијелој прославио је храмовну славу. Светим евхаристијским сабрањем је, по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. г. Јоаникија, предстојао Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички г. г. Кирило, уз саслужење свештенства из више епархија Српске Православне Цркве.


Звучни запис беседе


Молитвено је био присутан и старјешина храма, презвитер Драгомир Видаковић.

У бесједи сабраноме народу се обратио Владика Кирило нагласивши да смо данас овдје сабрани како бисмо се дотакнули Ризе Пресвете Богомајке, која иако мртва ствар, њеним светим додиром постаје предмет освећења људи, простора и времена, како се наглашава и у химнографији празника.

,,Грехопадом нашега првог праоца Адама ђаво је затворио људе у тамници смрти, он је узурпирао биће, како говоре словенски оци ,,расјеченије битија”, раздвојио је биће и људски род се патио хиљадама година очекујући обећаног Спаситеља, који ће нас избавити од гријеха, смрти и ђавола, али требало је да се јави та једина ,,Двер Небеска”, како се то за Њу каже, Врата Небеска, Пресвета Мајка, чак је и сликамо овдје на Царским дверима, Њену Благовијест, јер олтар је слика небескога свијета, а наос слика нашег тијела”, нагласио је Преосвећени.

Владика је нагласио да је потребно да изучавамо Свету Литургију и њен тајински смисао, да читамо књиге о њој, да тражимо информације из личног искуства Литурга, свештеника и епископа.

,,Пресвета се нашла на граници свјетова, пазите, 15 година, дјевојчица, ви ту имате и 25 па вам је досадно да долазите у Цркву, немате ни вјере, Дјева Марија схвата да је она та граница која нас спаја, она нас учи да спајамо народе и свјетове, а не да будемо узрок раздора”, рекао је Владика

,,Пресвета Богородица нам доноси освећење све твари, рађа нам Спаситеља, а освећује се и вријеме, пазите, ријетко кад чујемо у тим црквеним химнама научне термине. Ми знамо да о времену говори и Библија и каже да је вријеме створено. Преподобни Јустин Поповић говори да је ,,вријеме близанац простору”, као тијело души. Ми живимо у том временско-просторном контину, то се изучава у савременим наукама, физици и другим”, казао је Владика Кирило

Након заамвоне молитве Храм је опходио трократни Крсни ход. Након трећег круга, одслужен је мали помен Епископу Симеону Горњокарловачком и свим свештенослужитељима ове древне Светиње.

Литија је крунисана благосиљањем славских дарова.

Архијерејски намјесник херцегновски, протојереја-ставрофор Обрен Јовановић, заблагодарио је Преосвећеном Владици и гостопримству Бијељана на челу са њиховим паросима, старјешином храма оцем Драгомиром и старим домаћином, оцем Предрагом који већ 38 година служи у овој ранохришћанској Светињи.

Након Божанствене Литургије уприличена је трпеза љубави у парохијском дому поред Храма.


Извор: Митрополија црногорско-приморска