Type Here to Get Search Results !

Епископ Кирило: Хришћански закон је потребно записати у своме срцу и живети по њему


У манастиру свете Петке у Гостиљу Мартинићком у трећу недељу по духовима а на празник светог Наума Охридског 03.07.2022. служена је света архијерејска литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство епископ буеносаирески и јужноцентрално амерички г. Кирило уз саслужење јереја Владимира Милуновића, пароха пиперског, јеромонаха Романа, сабрата манастира Острог и јеромонаха Евстатија (Ивановића), настојатеља манастира светог Николе на Црнојевића Ријеци.


Звучни запис беседе


Света служба Божија служена је и поводом обиљежавања 11 година од освећења ове светиње коју је за покој душа својих родитеља и предака Цркви Божијој даровао Владимир Бабић.

Свог небеског покровитеља прославила је сестра ове свете обитељи монахиња Наума. Бесједеће по прочитаној перикопи из светог Јеванђеља и поучној причи о чистоти ума владика Кирило је казао да се у овој причи говори о оку душе, односно уму, јер је Господ Христос често духовне ствари упоређивао са материјалним стварима како би људи на основу таквих примјера који су њима блиски и разумљиви, могли да схвате духовне законе.

„Исто тако,ако је око покварено или оштећено и не може да угледа свјетлост дана, тако и наш ум, као главни дио душе и његово око, уколико је повријеђен, не може да види свјетлост духовне науке а прије свега свјетлост Јеванђелске науке Господа нашег Исуса Христа.“

О томе како се ум квари и на који начин се лијечи,према ријечима владике Кирила, била би потребна серија предавања, која би се на крају сводила на упрошћене ријечи чувеног старца Тадеја Витовничког „Какве су ти мисли, такав ти је живот“.

„Према ријечима светих Отаца, хришћанин је онај човјек који се у помислима бори против сатане. Уколико себе сматрамо хришћанима а не водимо рачуна о чему мислимо онда нисмо добро изучили духовну науку“ истакао је владика Кирило додавши да није довољно човјеку да буде крштен и да тако испуни закон већ и да тај Божији закон запише кроз живот у свом срцу.

На крају свете литургије присутнима се словом бесједе обратио пиперски парох, јереј Владимир Милуновић који је заблагодарио владици Кирилу на надахнутој бесједи, ктитору Владимиру Бабићу и настојатељици ове свете обитељи мати Параскеви на гостопримству, додавши да се Пипери и Бјелопавлићи у овом антисаборном времену труде да својим примјером очувају свој културни и духовни идентитет а да је драгуљ тог примјера управо манастир свете Петке у Гостиљу Мартинићком. Потом је приређен културно умјетнички програм и трпеза хришћанске љубави.


Извор: Радио Светигора