Type Here to Get Search Results !

Ђедо, догодине на Ловћену: Приказ 304. броја Светигоре

За 304. број образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске скоро да би се могло рећи да је тематскo-специјални јер се углавном бави педесетом годишњицом рушења Ловћенске капеле са мотом: Ђедо, догодине на Ловћену! У вези с тим догађајем у Подгорици је одржан округли сто на тему „Педесет година од разарања Његошеве капеле на Ловћену“. 


Са тог скупа Светигора преноси излагања  митрополита црногорско-приморског Јоаникија „Дужни смо да обновимо  Његошев аманет“; др Часлава Копривице „Разњегошивање Црне Горе или: о градитељству једног колективног неидентитета из духа поништавајућег бићеборства“; Јoвана Б. Маркуша „Судска голгота књаза Михаила Петровића Његоша у одбрани ловћенске светиње“; др Будимира Алексића „Љубомир Дурковић Јакшић и Ловћен“; Ивана Петровића Његоша „Противници рушења цркве Светог Петра Цетињског на Језерском врху“; протојереја-ставрофора Немање Кривокапића „Црква Светог Петра Цетињског на Прчању – залог васкрсења Ловћенске капеле“;  Веселина Матовића „Поругани олтар јазичеством“;  Будимира Дубака „Сумрак Ловћена у српској поезији“.

Поред излагања учесника са округлог стола, за часопис Светигора  приређен је  интервју са публицистом Комненом Бећировићем, који је прије више од пола вијека покренуо свјетску акцију за одбрану Његошеве завјетне капеле на Ловћену.

Остале теме које овај број Светигоре нуди читаоцима тичу се два велика августовска празника: Успења Пресвете Богородице и Преображења Господњег. Светигора је објавила двије бесједе, једну почившег митрополита Амфилохија  „Богочовјек је  мјерило свих ствари“, а другу његовог учитеља преподобног Јустина Ћелијског „Беседа на Преображење Господње“.

Догађај који је обиљежио овај август у Црној Гори јесте потписивање Темељног уговора између Српске православне цркве и Државе Црне Горе. Тим поводом Светигора преноси најзанимљивије дјелове интервјуа његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија Jавном сервису РТВ Црне Горе.

За овај број протојереј Слободан Лукић пише на тему „Наш живот у цркви“, а ђакон Горан Нухановић „о благовеснику васкрсења: преподобном Георгију Херцеговцу“. Проф. Миомир Ђуришић је припремио рубрику Архив.

Осим што ћете се информисати о актуелним догађајима из наше Митрополије преко сталне рубрике Љетопис митрополије, сазнаћете нешто и о Другом ђедовом сабору у Осојану у Метохији „Враћаћемо се док буде сунца и мјесеца”.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика