Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Да прославимо Господа и онда када је то опасно по наш живот

Једина црква посвећена Светој Марији Магдалини, у народу познатијој као Блага Марија, у Доњим Лесковицама, у архијерејском намесништву ваљевском првом, прославила је славу великим молитвеним сабрањем у четвртак 4. августа. 

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије уз саслужење више свештенослужитеља Епархије ваљевске, а у молитвеном присуству великог броја верника које је у празничној беседи подсетио да је Марија благовесник Христовог Васкрсења, те да је она једна од најближих Његових ученица. По Светој Литургији уприличен је литијски опход, освештани су славски дарови, уприличена је трпеза љубави, а Епископ Исихије је освештао парохијски дом при светињи.

Света Марија Магдалина, једна од најоданијих ученица Христових, прва је видела Васкрслог Господа, удостојивши се да буде благовесник Васкрсења и да прва изговори усклик спасења света: „Христос Васкрсе“! Епископ Исихије је говорио сабраним верницима у Доњим Лесковицама о овој светитељки која је и у најстрашнијем тренутку била са Господом, саучествујући у Његовом страдању, гледајући Његове муке под Крстом. „За то је потребна огромна храброст“, рекао је Преосвећени, посвећујући посебну пажњу њеној упорности да прати и следи Господа, како током Његовог живота на земљи, тако и након Васкрсења. 

Већини верника је познато како је Господ страдао и како је напослетку Васкрсао и међу сведоцима тих догађаја који су променили људску цивилизацију је и Света Марија Магдалина. Зато је Владика поучио вернике да се сабирају на Светој Литургији, да се сједињују са Господом у светом причешћу, и на тај начин да Га сведоче. „Да нас прате молитве Свете Марије Магдалине и да нам дају чврсту веру да прославимо Господа и онда када је то опасно по наш живот!“, закључио је Епископ Исихије.

По Светој Литургији начињен је трократни литијски опход, освештани су славски дарови, а затим је приређена трпеза љубави коју су припремили овогодишњи домаћини Славко Селаковић и Момир Ранковић. Владика је освештао и парохијски дом у којем ће живети свештеник са породицом, у којем ће се верници окупљати и у којем ће бити трпезе љубави.


Извор: Епархија ваљевска