Type Here to Get Search Results !

Ваљево: Коло српских сестара при Храму Васкрсења Христова прославило славу


„Преподобна мати Евгенија била једна од богомудрих девојака чији нам живот поручује да се окренемо Богу и да у Њему нађемо утеху и снагу за деловање у превазилажењу искушења и недаћа“, Епископ Исихије.

Коло српских сестара при Храму Васкрсења Христовог прославило је славу, Преподобну мати Евгенију (кнегињу Милицу), у понедељак, 1. августа, Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије. Саслуживало је више свештенослужитеља, међу којима и некадашњи духовници Кола, уз појање Хора свештеника и богослова које је предводио протонамесник Бранко Чолић, а у молитвеном  присуству чланица Кола, као и њихових пријатеља и поштовалаца. По Светој Литургији освештано је жито и пререзан славски колач, а у Парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице приређена је трпеза љубави. У беседи после јеванђељске приче о десет мудрих и лудих девојака, Владика Исихије је истакао да је Преподобна мати Евгенија била једна од богомудрих девојака „чији нам живот поручује да се окренемо Богу и да у Њему нађемо утеху и снагу за деловање у превазилажењу искушења и недаћа“.

Кнегиња Милица је, уз свог супруга кнеза Лазара, једна од две кључне личности Косовског завета, она која га сведочи и твори, што је у празничној беседи посебно подвукао Владика Исихије. „Она је била спремна за Царство Божје, и за разлику од супруга који се удостојио мученичке смрти, она је остала да живи и да се бори за свој народ, није допустила да је страдање уништи и избаци из живота. Трпевши све невоље које су је задесиле, она је смогла снаге у Христу, и као најмужевнији владар владала је својим родом, одолевајући османским и хришћанским освајачима са југа и севера“, рекао је ваљевски архијереј, додајући да нам „њен живот поручује, да иако живимо у тешким временима, треба да се окренемо Богу и да у Њему нађемо утеху и снагу за деловање, како бисмо превазишли страшна искушења“. Та искушења нису оличена толико у ратовима и физичким сукобима, колико у страшној секуларизацији и непријатељској сили која разара Цркву, покушавајући да је смести у уџбенике историје, на шта је посебно упозорио Епископ Исихије, закључивши да наш одговор треба да буде одговор Кнеза Лазара и Кнегиње Милице – опредељеност за Царство Небеско и живот са Господом.

По Светој Литургији освештано је жито и пререзан славски колач, а Владика Исихије је честитајући славу чланицама Кола српских сестара, рекао да оне усрдно служе имену Господњем и да сходно својим моћима живе по јеванђељу Христовом. „Служба Кола је древна и утврђена у нашој Цркви, директно извире из Цркве“, истакао је Преосвећени, додавши да љубав мора да буде делатна, да подржи молитву, али и помоћ ближњима. У Парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице уприличена је трпеза љубави на којој се присутнима обратио јереј Александар Филиповић, духовник Кола. Он се захвалио Епископу Исихију, служашчим свештеницима и верницима који су се сабрали да прославе Преподобну мати Евгенију, која је пример у деловању свих сестара, надајући се да ће се број сестара у Колу повећати, а број потребитих смањити. Посебну благодарност отац Александар је исказао некадашњим духовницима Кола српских сестара који су успоставили чврсте темеље ове Епархијске службе која помаже угроженима. Подсећамо, рад Кола српских сестара обновио је блаженопочивши Епископ Милутин 2013. године.


Извор: Епархија ваљевска