Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети Илија – један од најогњенијих и најватренијих ревнитеља Божјих


Први пут откако је на челу Епархије ваљевске, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије посетио је стубленичку парохију на празник Светог пророка Илије – Илиндан (уторак, 2. август) где је служио Свету Архијерејску Литургију. 

Црква у овом тамнавском селу посвећена је највећем страозаветном пророку. Епископу Исихију је саслуживало више свештенослужитеља Епархије ваљевске уз појање певнице коју је предводио ђакон Владимир Ракић, а молитвено се сабрао велики број верника којима је Владика упутио више поука, молећи их да одоле искушењима овог света, да приносе бескрвне жртве, да се причешћују и да буду светлост свету, а не да му се уподобљавају. После Свете Литургије приређена је трпеза љубави коју су заједно припремили парохијани са својим парохом, јерејем Милошем Станојевићем.

Свети пророк Илија је највећи старозаветни пророк. Њега је и Господ неретко слушао. Зато је Илија и удостојен да се пореди са Богом. „Показао је да међу иноплеменицима постоје племенити и богоугодни људи, као што међу верницима постоје они који се одричу Бога“, истакао је Владика Исихије, објашњавајући етимологију имена Илија које у једној интерпретацији значи „Бог је Господ“.  „Колико је био силан и одважан, тако је јавно пред свима изобличио цара (Ахава) и царицу (Језевељу) за криву веру, борећи се притом да се врати вера Отаца“, рекао је ваљевски архијереј, подсетивши сабране да је Илија имао силу од Бога да учини многа дела. „Он је један од најогњенијих и најватренијих ревнитеља Божјих. Неретко се пореди са Јованом Крститељем који долази у сили његовој пред Господа. Разлика је у томе што је Јован видео Господа и крстио Га, а Илија је осам векова пре рођења Исуса проповедао о Њему“.

У наставку своје Илинданске проповеди, Владика је упозорио на бешчашће у свету, одрицање од вере, што је утолико страшније јер се Бог јавио на земљи, дајући безбројне подвижнике и следбенике. „Морамо да будемо спремни да пострадамо и да не прихватимо лажна учења и лажне слободе, да се држимо свог учења, правоживља, праве вере, зато што је то једини пут који води у Истину. Јер Истина је јеванђеље, а остало је лаж“, упозорио је Преосвећени, молећи сабране да одоле искушењима овог света, да приносе бескрвне жртве, да се причешћују и да буду светлост свету, а не да му се уподобљавају.

По Светој Литутургији начињен је литијски опход, освештани су славски дарови, а Епископ Исихије је честитао свима празник Светог Илије, ревнитеља за веру, великог пророка и заштитника читавог нашег рода. „Знамо колико је био ватрен. Сами смо немоћни и слаби, а када се молимо преко великана какав је Свети Илија, лакше молитва долази до Господа“, закључио је Преосвећени. Трпезу љубави су заједно припремили парохијани са надлежним парохом јерејем Милошем Станојевићем који се захвалио Епископу што је дошао и поучио верни народ, обећавши да ће се стубленичка парохија трудити да истраје на богољубљу и братољубљу.


Извор: Епархија ваљевска