Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Света мајка Ангелина посвједочила је љубав према Богу и ближњима кроз свој мукотрпни живот

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Преподобне мати Ангелине Српске, Свету архијерејску литургију у манастиру Дуљево у Паштровићима, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва Митрополије црногорско приморске и Епархије захумско херцеговачке и молитвено учешће вјерног народа.


Звучни запис беседе


По заамвоној молитви, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је благосиљао славске дарове поводом имендана мати Ангелине, игуманије ове свете обитељи.

У својој архипастирској бесједи Митрополит је подсјетио на житије Преподобне мати Ангелине, која је била удата за српског деспота слијепога Стефана Бранковића, истакавши да је она надахнута љубављу према Богу и према ближњима, ишла путем љубави Божије, угађајући Богу и бринући се увијек за спасење својих ближњих и за спасење свога народа. У тој љубави, Мајка Ангелина није гледала на угасле очи свога мужа Стефана, него на његову мудрост и племенитост, и са својим мужем дијелила је сву горчину његовог живота, јер су живјели на за ранку царства Душановог.

“Ишли су путем Немањића. Били су ктитори и трудили се да достигну врлине Немањића и заиста и јесу, нарочито Света Мајка Ангелина, која је трпјела несреће и невоље у овоме животу, и туђиновања и пресељења, али је непрестано Богу угађала. Рекло би се колико је њен живот био тежак, да она није могла ништа створити, међутим, створила је много и задужила све нас, њено духовно потомство, и зато је зовемо Српском мајком Ангелином”, бесједио је Митрополит Јоаникије.

Као најважније истакао је то што је васпитала своје синове Максима и Јована у хришћанском духу. Један од њених синова је постао касније Архиепископ крушедолски Владика Максим (Бранковић) и поштује се као светитељ, а и њен други син Јован, који је био деспот, такође је убројан у Свете Божје угоднике.

“Дакле, Света мајка Ангелина, пуна врлина, посвједочила је вјеру и љубав према Богу и љубав према ближњима кроз свој мукотрпни, дуготрајни живот и удостојила се вјечних и нетрулежних вијенаца у Царству небескоме и вјечне славе пред Престолом Божјим. Добила је ту слободу да све нас заступа својим светим молитвама и зато је она примјер и углед свим хришћанима, нарочито женама, супругама, мајкама, да гледајући на њен свети примјер иду путем Христовим. Да узму крст свој, јер није лако угодити Господу и није лако носити бреме овога живота, али ко се наоружа љубављу Божијом, ко се наоружа вјером и ко жели Господу да угађа, њему Господ даје и снаге и способности и успјеха”, казао је Владика Јоаникије.

По његовим ријечима сва дјела која изврше Свети Божији људи су дјела Божија, Божији угодници прилажу свој труд и љубав, дају све од себе, а остало Бог милошћу својом допуњује и даје снаге да се дјело заврши. Као примјер је навео да када неко подиже храм Божји, ако истинским жели да угоди Господу, он ће видјети на крају кад заврши то свето дјело, да је то више дјело Божије него људско.

“И у свим добрим дјелима, које људи чине, има печат Божанске силе и Божанске љубави, снисхођења и човјекољубља. Тако, драга браћо и сестре, да се трудимо да угађамо Богу и да се бринемо и о свом спасењу и о спасењу својих ближњих, а онда ће сигурно Господ додати снаге и послаће нам своје анђеле и светитеље да нас укријепе и оснаже, да би смо успјели да угодимо Богу и да учинимо неко добро дјело”, поучио је сабране Митрополит.

На крају свог архипастирског слова Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је, честитајући имендан, пожелио мати Ангелини многаја и благаја љета:

“Нека је молитве Свете мајке Ангелине укријепе оснаже и руководе у великом подвигу вођења овога сестринства, у украшавању и изградњи ове свете обитељи. Најважнија је ствар да у сестринству буде слога и међусобна љубав и једномислије па ће онда успјети у сваком добром дјелу, на што их Господ упућује. На здравље и на спасење и на многа љета. Амин, Боже дај!”


Извор: Митрополија црногорско-приморска