Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Антоније честитао избор новом предстојатељу Руске Заграничне Цркве


Митрополит волоколамски Антоније, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, честитао је митрополиту источноамеричком и њујоршком Николају на избору за Првојерарха Руске Заграничне Цркве.


Његовом Високопреосвештенству,

Високопреосвећеном Николају, митрополиту источноамеричком и њујоршком,

Првојерарху Руске Заграничне Цркве,


Ваше Високопреосвештенство, драги Владико,

Примите моје искрене честитке поводом избора Ваше Светости за Првојерарха Руске Православне Заграничне Цркве.

Свеблагим Промислом Божијим и одлуком Сабора Ваше браће-архипастира, одобреном од стране Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила и Светог Синода Руске Православне Цркве, постављени сте на чело Руске Заграничне Цркве, поставши наследник блаженопочившег митрополита Лавра и Илариона, који су се подвизавали у делима обнове и јачања јединства руског Православља.

Сви смо сведоци како је Руска Црква, прошавши кроз огањ и воду у бурном двадесетом веку, милошћу Божијом нашла мир (Пс. 65,12), сабравши расејану децу Божију у једно (Јн.11,52) и успоставивши њено јединство. Данас наша Црква поново пролази кроз тешка времена, када искушења света све више одвраћају људе од Бога, када расколи цепају Христове тунике без шавова, а деца Цркве трпе страдања и патњу. У овим тешким условима, на пољу које је пред Вама несумњиво ће бити потребно административно и пастирско искуство, које је Ваше Преосвештенство стекло, оданост Христу и Његовој Цркви, укорењеност у традицијама руског Православља.

Вашем Преосвештенству молитвено желим непресушну Божију помоћ у Вашем високом и одговорном служењу, добро здравље и благословено надахнуће Одозго у архипастирским подвизима, молитви и проповеди, да се реч Господња шири и прославља (2. Сол. З,1) .


Са братском љубављу у Господу,

председавајући Одељења за спољне црквене послове

Московске Патријаршије

митрополит волоколамски Антоније


Извор: Мospat.ru