Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Света Петка је најмудрија девојка

Празник једне од најпоштованијих светитељки у српском народу- Преподобне Мати Параскеве, обележен је великом молитвеном свечаношћу у селу Црвена Јабука, чији је парохијски храм управо њој посвећен. Светом Архијерејском Литургијом је, први пут од устоличења у трон Ваљевске епархије, началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића, старешине манастира Лелић игумана Георгија и више епархијских свештенослужитеља. 

Прича о десет мудрих и лудих девојака, коју бележи Свети јеванђелист Матеј, а која се у данашњем дану чита на Светој Литургији, учи нас о труду девојака да, чувањем чистоте, прослављају Господа и развијају свима нам дат дар Божји. Осим тога, Господ од нас тражи и мекано срце, чињење милостиње. То пет „лудих“ девојака није имало, што Господ илуструје недостатком уља, које представља оне којима је потребна наша помоћ, објаснио је Епископ Исихије, тумачећи овај одломак у својој литургијској проповеди. Љубав коју проповеда Господ Христос је највреднији дар од свих које смо добили. Не она сентиментална љубав описана у световној литератури, већ љубав која се простире на све око нас и љубав на основу које чинимо добро свом ближњем. Да дајемо колико можемо или помажемо молећи се за ближњег, указао је он. 

Данас прослављамо Свету Петку, Преподобну Матер Параскеву, омиљену светитељку нашег народа и Цркве, која је имала живот препун подвига, навео је Владика Исихије, подсетивши на неке детаље из житија велике Божје угоднице.

Нико од нас не може да замисли те подвиге. Живела је у пустињи и хранила се биљем које тамо расте, како житије каже, тек по заласку сунца. Тако је живела деценијама и анђео јој је јавио да се врати у место из ког је потекла и тамо настави да живи у подвигу… Она је најмудрија девојка, која је одржала девственост у савршенству, али која је и чинила огромна добра дела, молећи се за читав свет. Наша Мајка Параскева и данас бди над нама у својим молитвама- истакао је Епископ Исихије. 

Поштовање Свете Петке у српском народу пустило је корене у време Кнегиње Милице, која је измолила од турског султана Бајазита да неко време бораве у Београду. Данас су у Јашију (Румунија), али можемо јој се молити где год да се налазимо, рекао је Владика Исихије, поучивши верни народ у Црвеној Јабуци да се Светој Петки што чешће обраћа, јер је њихов парохијски храм посвећен баш њој. Дужни смо да својим животом сведочимо да је лепо бити хришћанин. можда ће неко, гледајући нас, и сам то постати, закључио је Владика Исихије и благословио све учеснике сабрања. 

Након Свете Литургије, преломљен је славски колач и приређена свечана трпеза, коју су припремили домаћини славе- надлежни парох протојереј Станиша Ђокић и његови парохијани.


Извор: Епархија ваљевска