Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Томино неверје је на истраживање и спасење


Храм Светог апостола Томе у Пироману, у Архијерејском намесништву посавском, великом молитвеном свечаношћу обележио је празник свог небеског заштитника. Литургијским сабрањем је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено присуство парохијана, као и верног народа из других крајева Посавине. Домаћин славе била је Црквена општина Пироман.


Посвећена једном од дванаесторице ученика Господа Христа, у народу познатом као „неверни Тома“, црква у обреновачком насељу Пироман саграђена је пре више од 130 година, што је сврстава међу најстарије богомоље Епархије ваљевске. Будући да су на њеном зиду уклесана имена 124 овдашња парохијана палих у борбама балканских и Великог рата, ова посавска светиња својеврстан је споменик и чувар сећања на храбре претке, који су нам даровали слободу. 

Прослава небеског покровитеља, ове године у Пироман довела је први пут Епископа ваљевског Г. Исихија, који је предводио литургијско сабрање. У празничној проповеди заснованој на Светом јеванђељу по Јовану, у коме је описано јављање Господа Христа и благослов ученицима да проповедају реч Божју, Владика Исихије је указао да на примеру апостола видимо значај благодати Духа Светога. У часу јављања Спаситеља, Свети апостол Тома није био са осталим ученицима, те је затражио физички доказ Господњег Васкрсења- да види Његово васкрсло тело и додирне Његове ране нанете копљем и клиновима. Господ пружа доказе апостолу Томи, а преко њега и свима нама, да бисмо у вечности знали да је Он Својом смрћу уништио смрт и даровао нам вечни живот, као и да у вечност улазимо са савршеним и продуховљеним телима, објаснио је Владика Исихије. 

Свети апостол Тома је у црквеном народу назван „неверни Тома“. Али, његово неверје није исто као неверје незнабожаца и неверје богобораца и атеиста. Постоји неверје које је на смрт и на пропаст, а постоји и неверје које је на истраживање и на спасење. Нико не брани нама да истражујемо, да тражимо да се уверимо. Али, не смемо да будемо у томе охоли и дрски. Али, треба да испитујемо и у томе користимо све што нам је под руком, а то значи да читамо Свето писмо и да га изучавамо. Да читамо тумачења Светог писма и Свете Оце и да се преко њих, директних сведока, уверимо и сами. Свакоме од нас Господ даје да Га доживимо у свом срцу, да се уверимо. То су ретки тренуци у којима осећамо да смо ми Његови, а Он наш, и те тренутке треба да чувамо као највредније доживљаје и сећамо их се читавог живота- истакао је Владика Исихије. 

Усклик апостола Томе „Господ мој и Бог мој“ означава прво препознавање Христа као Бога. Претходно су Га препознавали као учитеља, као Сина Божјег, Пророка над пророцима, а овиме је директно речено да је Бог. Он то и јесте, а Свети апостол Тома се удостојио да у име читавог људског рода то узвикне. На нама је да Му следујемо и кличемо Светој Тројици, уверени у Васкрсење Господње преко бројних сведока Божјих, као и васкрсење свих нас, закључио је Владика Исихије своју томинданску проповед у Пироману и честитао славу свечарима, на челу са парохом протонамесником Драганом Пантелићем. 

Након Литургије, начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Сабрање је заокружено свечаном трпезом.


Извор: Епархија ваљевска