Type Here to Get Search Results !

Торжествено сабрање на Колеџу Свети Сава у сиднејском предграђу Варовил

У Недељу 18. по Духовима, 16. октобра 2022.г, свечано је дочекана копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељице на Колеџу Свети Сава у сиднејском предграђу Варовил.


Икону је са собом донео собом (или како он то сам каже допратио) Игуман Свете Царске Српске Лавре манастира Хиландара Високопреподобни архимандрита Методије, а на улазу у Колеџ ју је дочекао Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан са свештенством и ђаконима Митрополије. Уз умилно певање ђака прве Светосавске дневне школе на Петом континенту, икона је унесена у храм Колеџа и положена на привремени сталак до израде трона.

У препуном храму, испуњеном верним народом, из више градова Аустралије, служена је Света Архијерејска Литургија уз појање хора Црквене општине Светог Кнеза Лазара у Александрији под диригентском палицом г-ђе Драгане Милановић и Руског мешовитог хора под руководством г-дина Алексеја. 

На крају Литургије Епископ Силуан је беседио о значају овога сабрања за живот и рад наше прве Српске школе, као и верног народа на Петом континенту. Дар иконе Млекопитатељнице Колеџу Светога Саве јесте највећи дар за нашу децу, да преко ове иконе буду нераскидиво повезана за прво Српско училиште и највећи универзитет нашег народа, манастир Свете Царске Лавре Хиландар. 

Игуман Методије је беседио о икони Млекопитатељници, поучивши верне о њеном значају и благослову који ће деца Колеџа, као и сви верни имати њеним заступништвом.

Дан се завршио у славу Божију и част Пресвете Богородице, као и на велику духовну радост свих присутних.


Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска