Type Here to Get Search Results !

Албанска црква прославила 50-годишњицу Архиепископове архијерејске хиротоније


Будући Архиепископ албански хиротонисан је за епископа 1972. г. 19. новембра 1972. г. Анастасије (Јанулатос) хиротонисан је за епископа Андрусе Грчке православне цркве. Касније је служио као јерарх у Африци, и на крају постао први предстојатељ обновљене Албанске православне цркве.


Албанска црква је у суботу 19. новембра 2022.  Божанском Литургијом у Саборном храму Васкрсења Христовог у Тирани прославила 50. годишњицу архијерејске хиротоније свог вољеног предстојатеља, Његовог Блаженства митрополита Анастасија.

На богослужењу су прочитани говори који је пре 50 година изговорио блаженопоч. архиепископ атински Јероним I и одговор тада хиротонисаног Анастасија. 

После Литургије више од 700 младих ученика из школа Албанске православне цркве погледало је документарни филм „Пасха у Кенији“ који говори о периоду тамошње Архиепископове службе као епископа мисионара. Деца су извела рецитале и народне песме и игре.

Сутрадан, после недељне Литургије приказана су два кратка филма о активностима архиепископа Анастасија као предстојатеља Албанске цркве.

У јуну 2022. Његово Блаженство Архиепископ је прославио и 30 година као предстојатељ Албанске Цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 




Извор: Оrthochristian.com