Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Свако ко хоће побожно и благочестиво да живи биће гоњен од стране света

У уторак 8. новембра 2022. године када наша Света Православна Црква слави Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је свету архијерејску Литургију у Манастиру Згодачица, на дан храмовне славе.

Епископу су саслуживали архимандрит Дамјан (Цветковић), секретар ЕУО-а, протојереј Саша  Ковачевић, архијерејски намесник жички, протосинђел Стефан (Чкоњевић), настојатељ Манастира Згодачице, протојереј Жељко Филиповић, старешина цркве у Чукојевцу, протонамесник  Владимир  Стефановић, парох ужички, ђакон Стефан Симић, јерођакони Авакум и Теофан.

Чтецирали су ипођакон Дејан Камиџорац и чтец Петар Ђерковић. Свету Евхаристију  украсили су својим појањем протосалт Иван Трајковић и хор “Светог Владике Николаја Жичког“ из Чачка.

На Светој Литургији  присуствовало је монаштво из манастира Преображења, Сретења, Каменца, Вољавче, Увца, Ковиља и Стубла и велики број верног народа.

У својој беседи Владика је честитао славу овој обитељи и позвао се на речи Светог Јеванђеља да свако ко хоће побожно  и благочестиво да живи биће гоњен од стране света и да је узак пут који води у Царство Небеско. Владика је рекао да  морамо да радимо на себи самима, да би задобили благодат Духа, да би тако били светлост свету и со земљи. Указао је и на мученички подвиг Светог великомученика Димитрија и на његову непоколебиву веру у јединог истинитог Бога.

Велику радост свима присутнима је донело и рукоположење јерођакона Авакума (Стефановића) у чин свештеномонаха.

Након Свете  Литургије припремљена је трпеза љубави за све присутне.


Извор: Епархија жичка