Type Here to Get Search Results !

130 година храма у Колубарском Лесковцу


Поводом великог јубилеја и храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 8. новембра 2022. године свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Колубарском Лесковцу.


Звучни запис беседе


Саслуживали су архимандрита Доситеј, јеромонах Серафим Ракановић, игуман манастир Тресије, протојереј-ставрофор Видо Милић, архијерејски намесник бељанички, јереј Жељко Јовановић, протођакон Иван Гашић, ђакон Зоран Степановић и чтец Милан Михаиловић. За певницом су појали „Србски православни појци“.

-У овом светом храму људи долазе већ сто тридесет година да се једни са другима мире и да се мире са Богом. Сто тридесет година, можда то није ништа за вечност али ако не поштујемо малу вечност нећемо моћи да поштујемо ни велику вечност а то је Царство Небеско. Ми враћајући у сећање ваше претке враћамо у сећање и Светог великомученика Димитрија коме је овај храм и посвећен, молимо их све заједно да нас не забораве. Заборав није достојан човека а камоли хришћанина. Све што се заборави не враћа се на добро. Зато и служимо Литургију да их не заборавимо и служимо је у спомен нашег Господа Исуса Христа, рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска