Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Небеска слава се осликава и на Светој служби и у нашим животима


Данас, 21. новембра 2022. године, на празник Светог Архангела Михаила и свих бестелесних  сила, Свету архијерејску литургију у манастиру Михољска Превлака код Тивта, служио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.


Звучни запис беседе


У току Свете службе Божије, јерођакон Гаврило је рукоположен у чин свештеника, а монах Михаило у чин ђакона. ”Обојица су сабраћа ове Свете обитељи, а за ову Свету обитељ то много значи, за ојачање и укрепљење, јер су овдје велике обавезе на оца игумана и братију, а да би се све то могло носити, он треба да има вјерне и добре помоћнике”, рекао је Митрополит и нагласио како никада није доста пажње и стрпљења према вјерном народу.

”Помолимо се сви, драга браћо и сестре, и ми у олтару и ви у храму и испред храма, да Божија благодат и дарови Духа Светога сиђу на нове свештенослужитеље Божије”, рекао је и додао да се молимо да Гаврила десница Господња укријепи за свештеничку службу, а исто тако и новог јерођакона Михаила. Такође је нагласио да је ово тренутак који треба да искористимо сви и отворимо своја срца и своје душе и помолимо се Богу, јер када добијамо нове свештенослужитеље, то је велика радост и на небу и на земљи.

По заамвоној молитви, благосиљани су славски приноси, те је након Свете службе, Митрополит Јоаникије честитао свима славу и празник, подсјетивши да данас прослављамо војводе и војску небеску, који лицем у лице гледају славу Божију, који се непосредно на небесима наслађују милости, љубави и славе Божије и славослове Господу непрестано и на небу и на земљи. Подсјетио је да је једна од тих анђелских пјесама и нама откривена, а пјевамо је на свакој Светој литургији, а то је побједна пјесма: ”Свјат, свјат, свјат, Господ Саваот…” Рекао је да анђелска служба на небесима нама није у потпуности откривена и навео и остале анђелске пјесме које су нам откривене, као Свјати Боже и анђелска пјесма за Божић а укључује и нас јер гласи: …слава на висинама Богу, на земљи мир, међу људима добра воља, и подсјетио на који се мир мисли у овој пјесми, а то је мир који је извор свакога мира, мир Божији, а зато се тако и поздрављамо за Божић: Мир Божији, Христос се роди!

”Све оно што се односи на комуникацију људи, на њихово општење, може се назвати, у најбољем смислу ријечи, благовољење, а то је опет Благовољење Божије људима. Видимо да анђели и арханђели не служе само на небу, него и силазе нама на земљу и служе нашем спасењу”, рекао је Владика и подсјетио да свако на крштењу добија анђела чувара и колико год био грешан, његов анђео чувар не одступа од њега, те да је човјек и богоподобан и ангелоподобан, али склон гријеху због пада. Нагласио је да човјек достиже анђелску висину на Светој литургији, када се заједно молимо, притичу нам и анђели и са нама заједно савршавају Свету службу, па се и ми препорађамо и пречишћујемо и удостојавамо се Светих тајни које освећују цијело наше биће.

”Нека би овај празник Светих анђела, свима нама био на радост и срећу, на спасење”, рекао је и још једном нагласио да је анђелска служба таква да нам није у потпуности откривена, али знамо да постоји небеска јерархија и девет чинова ангелских, а ова јерархија се донекле осликава и на нашу Свету службу, јер је тако и на земљи више чинова у Служби Божијој. ”Небеска слава се осликава и на Светој служби и у нашим животима ако живимо лијепо и хришћански, а данас смо добили велико укрепљење, двојицу свештенослужитеља, оца Гаврила и оца Михаила, а тиме је ово братство овдје ојачано и оснажено и дај Боже да ово братство ојача до те мјере да одговори на потребе свег духовно гладног и жедног народа који овдје долази”, нагласио је и додао да је ово светосавско мјесто доказ да нас Бог призива да се прво духовно обновимо, а обновићемо и манастир Светих Архангела на Михољској Превлаци, само требамо бити стрпљиви, да се уради све како ваља, па кад се довољно духовно обновимо, доћи ће и благи дан кад ћемо видјети обновљену ову светињу.

”Данас је велико славље, имамо више садржаја, имамо част и радост да одликујемо велике добротворе овога манастира који не помажу само овај, него и друге светиње Српске Православне Цркве, па нам је радост да им уручимо висока одликовања Митрополије црногорско-приморске”, рекао је Митрополит Јоаникије и одликовао Орденом првог степена Светог Петра Ловћенског Тајновидца, господина Милутина Ђукановића, господина Душана Јањушевића, господина Николу Ровчанина и госпођу Славицу Батизић. Орденом другог степена Светог Петра Ловћенског Тајновидца одликован је господин Вељко Васиљевић, господин Мирослав Гогић, госпођа Нада Бабовић, господин Зоран Радуловић, а Архипастирском граматом одликован је господин Марко Николић, као и господин Иван Мандић, господин Владимир Бегенишић и господин Миљан Буквић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска