Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свети бесребреници су узор служења ближњем у љубави


Традиционално, прослава заштитника лекарске професије молитвено је окупила запослене у Општој болници и верни народ у храму који им је посвећен у болничком кругу. Литургијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више епархијских свештенослужитеља, као и појање певнице предвођене јерејем Јованом Новитовићем. 

У празничној беседи Владика Исихије је подсетио на значај оваплоћења Господа Христа, захваљујући коме ми људи, створени по лику Божјем, упознајемо Бога. Људска природа је створена савршена, бесмртна и непропадљива, али већ у прародитељима Адаму и Еви, грехом гордости,  дешава се одрицање Творца, те човек постаје „аутономан“, самобитан и центар свог ума и центар свог размишљања и деловања пребацује на себе. Тиме отпада од благодати Божје и постаје пропадљив и подложан другим гресима и смрти- престанку постојања у овом свету, рекао је Владика Исихије. Али, како је човека створио за бесмртност, Господ долази у свет да исцели смрт, Својом вољом преузме на Себе наше грехе и њихов коначни исход, вољно примивши страдање на крсту и смрт. Трећег дана је васкрсао и уништио смрт и даровао вечни живот онима који су поверовали у Господа и по тој вери живели.

Царство небеско већ овде почиње за свакога ко поверује у Бога и почне да живи у складу са том вером и испуњава се у оном свету. За сваког од нас оно се испуњава када се преставимо Господу, када умремо и изађемо из овог света и уђемо у вечност. Господ каже ученицима:“Болесне исцељујте, губаве чистите, мртве дижите, демоне изгоните…“ То су знаци који су у Старом завету прорицали долазак Месије, Помазаника Божјег, Који јесте Исус Христос- рекао је Владика Исихије. 

Данас прослављамо двојицу ученика Христових из трећег века, који су били лекари и, попут апостола, проповедали реч Божју и чинили чудеса силом Божјом.

Они (Свети Козма и Дамјан) су вршили свој лекарски позив, али основно чему су се надали јесте благодат Божја и све што су радили, радили су са молитвом и призивањем благодати Божје. То треба да буде узор свима нама и свако у својој делатности, у даровима које нам је дао Господ, треба да служи ближњем у љубави. Увек у љубави, а не из било ког другог разлога. Да знамо да је благодат Божја и у знању које имамо, али она га и надилази и кроз нас прелази на наше ближње- поучио је ваљевски архијереј, узмоливши Господа да сви будемо чеда Цркве налик Светим бесребреницима и прослављамо Бога својим делима. 

По Светој Литургији преломљен је славски колач. Владика Исихије је честитао славу свим учесницима сабрања и благословио оне које лече и оне који се лече. Овогодишњи домаћин славе био је др Дејан Ћесаревић, угледни ваљевски хирург. На крају сабрања, подељен је нови број часописа „Бесребреник“ и приређена трпеза љубави.


Извор: Епархија ваљевска