Type Here to Get Search Results !

Објављен 67. азбучни том „Православне енциклопедије“


Нови том завршава објављивање чланака који почињу на слово „С“ и почиње објављивање чланака који почињу на слово „Т“. Том  полиње чланком о Суздалском манастиру Покрова Пресвете Богородице, а завршава се чланком о библијској текстуалној критици.


67. том садржи чланке о Таџикистану, Тајланду, Танзанији, Сијера Леонеу и Суринаму, затим чланке о појединим епархијама и регионима, посебно о Сумској и Ахтирској епархији, Сучавској и Радеутској архиепархији Румунске православне цркве, Сизранском викаријату, Сизранској и Шигонској епархији, Сурошкој епархији, Сиктивкарској и Коми-Зирјанској епархији, Тареганској епархији. Дање су обрађени: Талинска епархија и Талински викаријат, Тамбовска и Расказовска епархија, Таруски викаријат, Тверска и Кашинска епархија, Тверска област, Татарстанска, Ташкентска и Узбекистанска епархија.

Тема ислама је прилично широко заступљена у тому: опширан чланак о суфизму говори о поимању аскетског повлачења из света, пореклу суфизма, стањима суфијског пута, „кушању божанских истина и уклањању велова“, Суфијска философија и метафизика. Том 67садржи и чланке о Сунету и сунитима и др., као и чланке о хиндуизму (Суриа, Сутрас, Тапас, Тара) и будизму (Сута Питака). Чланци „Талмуд”, „Танах” и „Таргумс” обрађују тему јудаизма.

Публикација садржи многобројне чланке о манастирима, посебно о Суздалском Покровском манастиру, где су почивали многи подвижници; о древном манастиру Сумела, према предању, основаном под Теодосијем Великим; о  Суморинском Преображенском манастиру у граду Тотма, основаном на молбу солира, коју је одобрио Иван Грозни. У 67. тому су и чланци о Супраслском Благовештенском манастиру Пољске православне цркве, који је основао богаташ Александар Ходкевич по изласку из татарског ропства, о Сургутском  женском манастиру иконе Богородице „Умилење“, Сурском манастиру Апостола Јована Богослова, о манастиру Сучевици, који је одиграо важну улогу у историји Молдавије, манастиру Сјамском Рођења Пресвете Богородице и женском манастиру Сјандемском  Успења Пресвете Богородице.

Одељак посвећен личностима садржи чланке о архитекти и рестауратору Николају Султанову, црквеном писцу Сулпицију Северу, истакнутом руском драматургу Александру Сумарокову, народном хероју Ивану Сусанину, преподобномученици Сузани Палестинској, преподобномученици Сузани Римској, белгијском савременом теологу Едварду Шилебексу. Обрђене су теме: Света Схоластика - сестра Бенедикта Нурсијског, праведна Тавита, преподобномученик Таврион (Толоконцев), преподобни старац Таврион (Батошки), преподобна Тајсија Египатска, композитор Сергеј Танејев, Свети патријарх Цариградски Тарасије. Најдетаљнији чланак из рубрике личности посвећен је светој Тамари, грузијској краљици. Овај материјал отвара грузијску тему, која је на сличан начин представљена у 67. тому чланцима о Тбелију Абусерисдзеу, средњовековном грузијском химнографу, Тбетанској епархији Грузијске православне цркве, Тбилисијској теолошкој академији и Богословији и тбилисијским мученицима.

Одељак посвећен иконама заступљен је студијама о Супраслској икони Богородице Одигитрије, Сурдешкој икони Богородице која се налази у Саборном храму Благовештења у Каунасу, Табинској икони Богородице.

Том 67 такође садржи низ фундаменталних теолошких и философских чланака. Студија „Суштина“ говори о развоју учења о суштини у античкој философији, предникејској теологији, „суштини“ као концепту никејске тријадологије, „суштини“ у христологији, „суштини“ и енергији Бога. Историчари  средњег века обрадили  су чланке „Раскол у Католичкој цркви 1378-1417”, „Таворити”, „Темплари”. Материјал о скилским мученицима пружа податке о хришћанима који су страдали у Картагини под царем Комодом. Свеска садржи материјале о конгресима свештенства и мирјана Православне Руске Цркве 1917. године, конгресима монаштва у Русији. Публикација обухвата и чланке „Син човечји“, „Света тајна“.

Традиционално, чланке „Православне енциклопедије“ прати обиман илустративни материјал: колор карте и бројне фото репродукције портрета, дела црквене уметности.


Превод с руског:


Извор: Рatriarchia.ru