Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на Никољдан: Данас је прилика да се духовно окријепимо, охрабримо и заједништвом утјешимо


Његово вископреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, Свету службу Божију у манастиру Доњи Брчели у Црмници, уз саслужење протојереја Игора Балабана, јеромонаха Јоакима, јереја Крста Пламенца, јеромонаха Никона и јерођакона Сионија. Прије Свете литургије, Митрополит је у обукао у првине монашког лика, искушеника Огњена Мићевића.


У литургијској бесједи је Владика нагласио да се Христове ријечи: ”Тако да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да виде ваша добра дјела и прославе Оца вашега који је на небесима”, не односе само непосредно на апостоле Христове, већ на све хришћане до дана данашњега, а то је свјетлост љубави, истине и правде Божије. ”Господ Исус Христос је дао својим ученицима и свима који вјерују у Њега и који творе Његове свете заповјести, да буду причасници Његове свјетлости, живота, правде, истине и љубави, а то се показало и преко Светих апостола, ученика и многих Божијих угодника до дана данашњега”, рекао је и додао да се не говори случајно о тој свјетлости, јер је Господ та свјетлост. ”Он се јавља као свјетлост, преобразио се на Гори Таворској и засијала је из његовог лица неприступна божанска свјетлост”, додао је рекавши како апостоли нису могли гледати у ту свјетлост, али је она прожела њихов ум и срце.

Митрополит је рекао да се сва чудеса која људи могу учинити ако вјерују, чине се силом Божијом и људи чине чудеса не од свије силе већ силом коју им Бог даје, а ове ријечи Христове су се испуниле на Светом Николају Мирликијском, можда највећем чудотворцу на планети, кога је Господ још од утробе мајке одабрао, попут Светог Јована. ”Он је постао сасуд Духа Светога и извор чудеса и исцјељења, јер је Господ преко њега, као преко освећенога  Свога органа, јављао своје присуство у народу Божијем и то не само за вријеме његовог живота овдје на земљи, већ и много више послије упокојења и одласка у наручје Божије, па је он заштитник свих путника, нарочито морепловаца”, рекао је и нагласио да је Бог Светом Николи дао силу да господари и стихијама. Додао је да смо ми сви путници у овом животу, али на том путу имамо путовођу, Светог Оца нашег Николаја и остале наше угоднике, попут Светог Василија Острошког који је у свему Светом Николају подобан.

”Овај велики празник Светог Оца нашег Николаја, кога многи домови у српском народу прослављају данас, односно кога цио народ прославља, јер они који не славе, иду на славу код оних који славе, а сви заједно призивају Светога Николаја у помоћ, а ово је већ мали Божић јер је Свети Николај прославио Христа и Његово оваплоћење и долазак у овај свијет, а на Светим службама, јутарњој и вечерњој Светом Николају, пјевају се пјесме које су већ Божићне, већ се унапријед радујемо Христовом рођењу”, рекао је Владика, додајући да зато и постимо, да се измиримо и да можемо у миру и љубави дочекати Рождество Христово. ”Сваки празник јача наше заједништво, зато је важно да се сабирамо, да заједно прослављамо и тако се оплемењујемо, и Бог тако воли да види народ Свој у заједници, љубави и миру, као Своју дјецу, породицу”, рекао је и додао да је прилика кад прослављамо празнике као што је данашњи, да се духовно окријепимо, охрабримо и заједништвом утјешимо.

Нагласио је да је домаћин, отац Никон, отворио врата овога Светога храма и свога срца, те дочекује народ, па је овај манастир истински пропојао, јер није довољно само обновити зидове, већ је важно обновити дух и заједништво.


Извор: Митрополија црногорско-приморска